Locuitorii judeţelor Braşov şi Hunedoara plătesc acum cel mai mult pentru kilogramul de carne de porc - până la 20 de lei, cu cinci lei peste media naţională. La polul opus, cea mai ieftină poate fi cumpărată în pieţele din Harghita şi Gorj - la jumătate din preţul unui kilogram vândut la Braşov. Faţă de anul trecut, comercianţii au crescut preţurile cu aproximativ un leu pe kilogram.
Şi varza este mai scumpă comparativ cu Crăciunul precedent. În aceste condiţii, şi prepararea tradiţonalelor sarmale înseamnă o cheltuială mai mare. Bistriţa-Năsăud este de departe judeţul cu cea mai scumpă varză, în jur de trei lei pe kilogram. Preţuri mari plătesc şi tulcenii, până la doi lei 50. Cine caută varză ieftină, găseşte în pieţele din Timiş şi Argeş.
Masa de Crăciun este mai scumpă şi din cauza ouălor. În prezent, cele mai scumpe ouă se vând la Bacău şi Neamţ, în jur de un leu 50 bucata. Lucuitorii judeţelor Braşov şi Timiş pot cumpăra mai multe ouă pentru că la ei sunt cele mai ieftine - unul costă doar 40 de bani.
Preţul cărnii de porc, în pieţe
Cea mai scumpă
Braşov 15 - 20 lei/kg Hunedoara 13 - 20 lei/kg
Cea mai ieftină
Harghita 9 - 11 lei/kg Gorj 12 lei/kgSursa: Ministerul Agriculturii
Preţul verzei, în pieţe
Cea mai scumpă
Bistriţa Năsăud 1,5 - 3 lei/kg Tulcea 2,2 - 2,5 lei/kg
Cea mai ieftină
Timiş 0,3 lei - 0,5 lei/kg Argeş 0,4 lei - 0,5 lei/kgSursa: Ministerul Agriculturii
Preţul ouălor, în pieţe
Cele mai scumpe
Bacău 1 - 1,5 lei lei/bucata Neamţ 0,6 - 1,5 lei/bucata
Cele mai ieftine
Braşov 0,4 - 0,65 lei/bucata Timiş 0,4 - 0,65 lei/bucataSursa: Ministerul Agriculturii