În urmă cu câteva zile, Avocatul Poporului, printr-un raport, recomada revenirea la sistemul pensiilor speciale dinaintea tăierii, pentru că, spune acesta, este o nedreptate care ar încălca Constituția.
„Problema este alta. Raportul este unul foarte interesant în care vedem, ca într-o oglindă, tot ce s-a întâmplat în sistemul de pensii începând cu 2009. De fiecare dată când s-au făcut modificări, am spus că nu a fost bine. S-au produs dezechilibre, nedreptăți și a crescut deficitul la pensii. Toată această reformă ne-a fost prezentată ca o metodă de a asigura sustenabilitatea sistemului, dar, din contră, ea a adâncit deficitul.
Ceea ce s-a întâmplat cu pensiile militare a fost cea mai mare gafă a Guvernului Boc. Nicăieri în lume, aceste pensii nu sunt în sistemul public. Așa a fost și în România, de la Cuza până la Boc. Singurul care și-a permis să schimbe acest sistem a fost Emil Boc. Nici măcar Ceaușescu nu și-a permis asta. Recalcularea a dus la o creștere cu 30 la sută. Au luat o măsură fără niciun studiu și s-a creat un dezechilibru total într-un sistem care funcționa foarte bine. Cea mai mare pensie era de 5.000 de lei, iar după recalculare există și pensii de peste 10.000 de lei”, a spus Mariana Câmpeanu.
Bogdan Hossu: „Se ia din coșul comun, la care statul nu contribuie”
Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că statul trebuie să contribuie la pensiile pe care le decide politic.
„Problema pensiilor speciale se pune la principiu, care este că toată lumea trebuia să beneficieze de pilonul 1, iar pensia specială ar fi trebuit să reprezinte o pensie pe pilonul 3 pe care angajatul de la stat o primea, în anumite condiții. Scopul acestei pensii de serviciu era o motivare a funcționarului public de a fi corect sau să rămână în sistem. Statul trebuie să vină, și pentru pensiile pe care le decide politic, să contribuie. Se ia din coșul comun, la care statul nu contribuie”, a explicat Bogdan Hossu.