Sute de turişti vin în fiecare lună pe la mănăstirea de la Gheorghiţeni, de lângă Vatra Dornei. Nu ştiu însă că este periculos.
Şi chiar dacă află, spun că nu se tem.
„La etaj nu poate să fie pericol, unde sunt eu cazat”, spune unul dintre ei.
Pompierii susţin că în cazul izbucnirii unui incendiu în complexul construit în întregime din lemn, intervenţia ar fi foarte dificilă.
Lipsa căilor suplimentare de evacuare, faptul că scările interioare, cât și cele exterioare sunt din lemn, dar și faptul că toate aceste construcții sunt foarte aproape una de cealaltă reprezintă principalele motive pentru care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava nu a acordat autorizație de funcționare.
„Categoric este un risc destul de mare și pericol potențial există acolo pentru acei turiști”, spune generalul Ioan Burlui, șeful ISU Suceava.
Mănăstirea a fost construită, între 1999 şi 2000, de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Teodosie, în satul său natal. Contactat telefonic, acesta spune acum că nu comentează, pentru că nu are nicio legătură cu administrarea complexului. Pe de altă parte, înaltul prelat a depus recent la Direcţia de Cultură a judeţului Suceava dosarul prin care cere încadrarea mânăstirii în categoria monumentelor istorice.
„Nu merită să fie clasată, dar nu mă pot, nu pot să mă cert cu Teodosie”, spune Viorel Blănaru, reprezentant al Direcției de Cultură Suceava. „De asemenea, nu știu dacă atunci când Ștefan cel Mare a pus piatra de căpătâi a Voronețului a fost să obțină de la un ISU al vremii un aviz”, adaugă oficialul.
În ultimii cinci ani, complexul monahal a fost amendat periodic de pompieri şi a plătit, în total, 50.000 de lei.