Cele mai modeste salarii minime din Europa le au românii, estonienii şi maghiarii. Aceştia din urmă se pot considera însă norocoşi faţă de cei din România. Ei primesc cu aproape un dolar în plus pe oră. Sunt sume mici pentru investitori, însă, la scară mare, acestea contează foarte mult în calculele companiilor străine care vor să înceapă o afacere într-una din aceste ţări.
Există diferenţe foarte mari între vârful şi coada clasamentului. Cele mai mari salarii minime se plătesc în Luxemburg. 14,21 dolari primesc angajaţii din Ducat pe o oră de muncă, de unsprezece ori mai mult decât românii. Urmează în top francezii şi de irlandezii, fiecare cu peste 12 dolari pentru o oră de muncă.
În ultimii doisprezece ani, salariile minime au crescut peste tot în Europa, însă nu în acelaşi ritm. În 2012, câştigurile lunare ale muncitorilor români erau cu 120 de dolari mai mari decât în 2001.
Doar lituanienii şi bulgarii au primit mai puţin decât noi în această perioadă. Clasamentul s-ar putea modifica uşor odată cu majorarea salariului minim în România. Acesta este proiectat să ajungă la 800 de lei la mijlocul anului.