Laura are o fetiță de aproape doi ani și jumătate, pe care o alăptează în continuare, ori de câte ori este nevoie. Tânăra spune că nu toată lumea privește cu ochi buni când face acest lucru în public.
„Mi s-a întâmplat să fie respins gestul, nu mi s-a spus nimic personal, am văzut doar că erau vizibil deranjați de acest fapt. (n.r. - Eram la) o terasă”, afirmă o mamă.
La Cluj însă, o mamă care alăpta în holul unui hotel a fost trimisă de angajați să își hrănească bebelușul în toaletă. O altă femeie a fost fotografiată într-un autobuz, iar imaginea a apărut pe internet și în presa de scandal cu titlul „Dezgustător”. Mamele au luat atitudine și au inițiat o petiție pe internet.
„Este nevoie de o lege și în România, care să protejeze mamele care aleg să alăpteze în public. Un bebeluș nu are răbdare, nu înțelege „mai stai 10 minute, să ajungem acasă”. El plânge de foame”, spune Miruna Ioani, inițiator petiție.
Cele două mame au alăptat astăzi în parc, iar trecătorii spun că nu s-au simțit lezați.
Iată părerea trecătorilor:
Mi se pare normal, atâta timp cât păstrează, totuși, un pic de decență
Nu mă deranjează când mă plimb în parc să văd o mamă alăptând, deoarece și soția a alăptat în parc.
Dacă atunci i se face foame bebelușului, corect
„Nu trebuie stabilit un orar de alăptare. Când copilul are nevoie, indiferent de loc, copilul trebuie să fie alăptat. Copilul este primordial, indiferent de ceea ce cred ceilalți vizavi de treaba aceasta”, spune Anca Vidrighin, medic pediatru.
În petiție, mamele din România cer sancțiuni pentru cei care le refuză acest drept, indiferent dacă este vorba despre un parc sau terasa unui restaurant privat. Mamele au nevoie de 100.000 de semnături ca să poată depune proiectul legislativ în Parlament. O cale mai scurtă, speră ele, este să convingă parlamentarii din România de necesitatea legii, iar aceștia să îi dea forma unui proiect, înainte de strângerea semnăturilor.
Ţări precum Anglia, Franța, Islanda și Spania, au legi care protejează dreptul femeilor de a alăpta în public.