Ilie Bălăşoiu a luat un împrumut în franci, acum 5 ani şi a primit zilele trecute o ofertă de la bancă să schimbe moneda împrumutului în euro. Când a luat creditul, 140.000 de franci elveţieni reprezentau 85.000 de euro. După aprecierea monedei elveţiene şi după plăţi făcute timp de cinci ani, el ar avea acum de achitat 95.000 de euro.
„Ei ne-au spus aşa: avem informaţii cum că francul va creşte foarte mult, de aceea vă facem oferta să vă convertiţi din franci în euro, să vă salvăm. Deci această ofertă o fac tuturor celor care au credit în franci. E strict pe profit. Nu au nicio treabă cu situaţia clienţilor, că sunt buni platnici, rău platnici”, a declarat Ilie Bălăşoiu.
„Noi ca şi bănci trebuie să venim cu oferte în faţa clientului şi el decide: rămâne pe un credit în valută, vrea să transforme în altă valută. Până la urmă e o relaţie normală între un comerciant şi un client”, susţine însă Marius Istrati, şef de departament la o bancă comercială.
Mai există un motiv pentru schimbarea creditelor, spun brokerii de credite. Din vară, odată cu aplicarea noului Cod Civil, o decizie în instanţă favorabilă clienţilor se va aplica la toate împrumuturile în derulare. Adică, băncile pot pierde aproximativ 600 de milioane de euro din cauza anulării comisioanelor considerate abuzive, cum ar fi comisionul de risc sau din cauza dobânzilor majorate.
„Există posibilitatea ca această ofertă să aibă şi un motiv mai puţin deschis, mai puţin vizibil, acela de a schimba contractele semnate înainte de 2009, care au clauze abuzive”, afirmă Dragoş Nichifor, broker de credite.
Adică, dacă un client semnează un act adiţional sau modifică moneda în care returnează împrumutul, riscă să nu mai beneficieze de rezultatul anulării acestor clauze din contract.
Citiţi şi
DIN |Interior. „Meciul” românilor cu băncile a intrat în prelungiri
CATALOG IMOBILIAR. Ce înseamnă pentru clienţii băncilor amânarea prevederilor privind clauzele abuzive