Românii nu sunt deloc prieteni cu mediul. Aruncă pe unde apucă PET-uri, resturi de mâncare şi materiale de construcţii. Pe toate le-au găsit în weekend 100 de voluntari care au mers să strângă gunoaiele aruncate în apropierea Dunării, în jurul Podului Prieteniei. La curăţenie au participat şi copii, care conștientizează deja cât de important este să avem grijă de natură. Acţiunea a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor.
Înainte de a se apuca de treabă, voluntarii au participat la o scurtă instruire.
Nici nu au pornit bine la drum, că voluntarii au şi găsit prima grămadă de gunoi.
Leszek Wacirz - manager companie de produse alimentare și băuturi: Mă doare sufletul, pentru că eu sunt prietenos cu mediul, acasă colectăm selectiv și când văd așa ceva, nu înțeleg de ce ne facem asta. E vorba de planeta noastră, de care trebuie să avem grijă. Este vorba și despre ce mâncăm, pentru că ce vedeți aici ajunge în aer și poluează.
Unii dintre voluntari au venit alături de copii, ca să îi învețe ce înseamnă respectul pentru mediul înconjurător.
-Peste tot oamenii aruncă gunoaie, resturi de materiale de construcții tot ce le este la îndemână. Ține de civilizatie, de bunul simț, tine de modul în care suntem crescuți, de modul în care ne respectăm natura și pe noi până la urmă.
La curăţenia generală au participat şi mai mulţi bicicliști, care venit din București.
Lucian Mîndruță - realizator DigiFM: Nu face o mare diferență dacă ești doar tu, 20 de inși, dar face diferența dacă îi inspiri și pe alții și asta îi invit pe oameni să se organizeze între ei, avem Facebook pentru asta, și să strângă gunoiul acolo unde îi deranjează, fără să se întrebe cine a aruncat sau cine trebuie să strângă. Pur și simplu, cine poate să o facă.
Acțiunea de ecologizare a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor.