Motivul? Autorităţile cer firmelor de intermediere să-şi majoreze capitalul social de zece ori. Puţine vor avea suficienţi bani să facă aşa ceva şi se vor închide, spun economiştii. Prin urmare, preţurile vor fi dictate de companiile care rezistă. Deşi are probleme mari cu companiile de asigurări care nu plătesc despăgubirile la timp, Autoritatea de Supraveghere a pieţei de asigurări loveşte în brokerii de care nu se plânge nimeni.
„Nu am constatat sau nu au fost sesizate problşeme la nivelul brokerilor. Trebuia să fi început reforma, dacă de o reformă este vorba, de la nivelul firmelor de asigurări”, a spus Valentin Mircea, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei.
Firmele care intermediază vânzarea poliţelor de asigurare vor trebui să vină cu peste 50.000 de euro de acasă dacă vor să mai funcţioneze. Asta va duce la dispariţia a 90% din cele 400 de firme, spun reprezentanţii brokerilor.
„Majorarea capitalului social de 10 ori ar putea dispărea marea majoritatea a brokerilor din piaţa românească. Poliţa de răspundere civilă s-ar putea dubla”, a declarat Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Brokerilor de Asigurări. Şoferii vor simţi imediat efectul: preţuri mai mari şi o gamă restrânsă de oferte.
Răspunsul pe care autoritatea de supraveghere ni l-a transmis prin email este acela că nu comentează modificarea legii pe care chiar această instituţie a propus-o. În plus, brokerii vor fi obligaţi să pună deoparte 4% din poliţele vândute. Cu alte cuvinte, doar firmele mari de brokeraj vor putea rămâne pe piaţă, iar clienţii vor cumpăra vrând-nevrând ofertele acestora.