În Bucureşti, cel mai bine vândute sunt apartamentele din sudul si vestul oraşului, ale căror preţuri se încadrează în plafonul de 60.000 de euro pentru un credit Prima Casă. Pentru aceste locuinţe, dezvoltatorii oferă reduceri celor care cumpără înainte ca lucrările să fie gata.
„La plată anticipată reducerile variază între 5% şi 10% din valoarea apartamentului”, spune Cecilia Cătălin, director de vânzări dezvoltator imobiliar.
Apartamentele situate central în oraşele mari sunt totuşi cele care se vând cel mai rapid.
„Proiectele în locaţii bune se vând din faza de proiect integral. Clienţii fac contractele de achiziţie înainte să fie săpată groapa de la bloc” spune Anca Bidian, broker de credite.
Cumpărătorii sunt atraşi de faptul că pot urmări fazele construcţiei.
„Pot să văd cum se face şi pot să îl fac cum vreau eu”, spune un cumpărător.
Alţii nu au încredere în promisiuni: „Sunt atâtea neterminate chiar în jurul nostru, n-aş cumpăra”.
Riscurile cumpărării unui apartament în fază de proiect nu sunt de neglijat: dezvoltatorul, mai ales dacă nu are experienţă, poate da faliment înainte să termine construcţia. Si dacă blocul e terminat, e posibil ca realitatea să nu corespundă cu proiectul. Materialele pot fi mai proaste, iar suprafeţele - mai mici.
Adrian Cuculis, avocat: Să nu ne lăsăm amăgiţi când în antecontractele de vânzare-cumpărare apar fraze pompoase cum că acel dezvoltator garantează cu toate bunurile. Dacă acea societate va intra în insolvenţă vom rămâne cu avansul dat şi nu vom avea niciun fel de imobil.
Numai în Bucureşti mii de oameni au fost păgubiţi după ce au dat, fiecare, zeci de mii de euro drept avans pentru apartamente care nu s-au construit decât pe hârtie. Un proiect rezidenţial din Colentina a lăsat fără bani si fără case peste 600 de bucureşteni.