Un punct SMURD din judeţul Iaşi e pe punctul de a se închide, pentru că autorităţile locale nu mai au bani să-l finanţeze. Chiar dacă nu şi-au mai luat salariul întreg de luni de zile, şi nu mai au nici ambulanţă funcţională, salvatorii continuă să-şi facă meseria cu profesionalism. Au sărit fără să stea pe gânduri în ajutorul unei fetiţe de 11 ani, lovită de o maşină.
Angajaţii SMURD erau în timpul liber când fetiţa de 11 ani a avut nevoie de ajutor, dar au sărit imediat să îi salveze viaţa. Copila a avut mare noroc: cu omenia paramedicilor, dar şi pentru că locul accidentului nu era prea departe de staţia serviciului mobil de urgenţă. Altfel, salvatorii aveau mâinile legate: ambulanţa este defectă şi primăria nu are bani să o repare.
Sebastian Sârghie, paramedic: „A fost aproape, dar dacă cumva ar fi fost în altă parte, ştiu eu, la Budăi, la un kilometru, la doi kilometri, vă daţi seama că nu ajungeam aşa repede”.
Copila pe care au ajutat-o paramedicii este acum în afara oricărui pericol. Pentru cei 12 membri ai echipajului SMURD din Podu Iloaiei a fost însă una dintre ultimele intervenţii. Primăria nu mai are fonduri să le plătească salariile, care înseamnă 300.000 de lei pe an, adică 10 procente din bugetul local. Efortul financiar este prea mare, spune primarul. Paramedicii îl contrazic însă. În direct la Digi24, unul dintre salvatori face calculele: „Ca să putem funcţiona ar trebui să renunţe la 100 de metri de asfalt, deci fiecare dintre noi valorează opt metri de asfalt, poate nu-i chiar mult pentru un paramedic care face asta de 10 ani”.
Pe cei 15.000 de localnici care sunt în grija echipajului SMURD îi sperie teribil ideea că rămân fără ajutor pe plan local. Ambulanţa vine de la 30 de kilometri, iar asta poate fi prea departe în cazul unei urgenţe.
Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi: „Trimiterea echipajului din Iaşi în cazul Podu Iloaiei înseamnă, oricât ar merge de repede cu sirenă, girofar, oricât de repede ar fi disponibile un timp de deplasare care cu siguranţă înseamnă 10-15 minute sau mai mult. Atunci când există o traumă, în câteva minute sunt lucurri pe care cei care sunt acolo le pot face.”