Cei mai afectaţi de lipsa meseriaşilor sunt patronii firmelor de construcţii şi amenajări.
„Persoane calificate, cu acte mă refer, ca să fie cu diplomă de studii în domeniul pardoselolor, nu se găsesc, fiindcă la noi nu sunt efectiv şcoli. De şase ani de zile de când mă ocup de pardoseli în România, nu am găsit niciunul”, susţine Florin Păvăloaie, patronul unei firme de pardoseli.
La rândul său, Ioan Mintaş, vicepreşedintele Asociaţiei Constructorilor din România, spune că la ora actuală nu sunt restauratori, deşi este nevoie.
Probleme sunt şi cu alte meserii căutate în construcţii. Este nevoie de fierari betonişti, sudori.
„Meseriile care sunt căutate şi foarte greu de satisfăcut aceste cereri sunt meseriile de frezor, strungar de sculer matriţer de macaragist, sunt meserii care nu au avut formare profesională în ultima perioadă”, afirmă Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Directorii liceelor cu profil tehnic confirmă acest lucru.
„Au fost ani în care terminau 40 de clase în domeniul construcţii, acum am ajuns să avem o clasă de construcţii pe liceu şi una pe liceu seral”, declară Daniela Vîlceanu, directoarea Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Oradea .
Din acest an, şcolile profesionale vor fi reînfiinţate şi vor asigura noua generație de muncitori calificați în România.
Pâna când noile generații de muncitori vor ieși pe porțile școlilor, patronii sunt nevoiți să se descurce cum pot.
„Se lucrează şi cu pensionarii chiar dacă pe durată determinată”, spune Ioan Mintaş, vicepreşedintele Asociaţiei Constructorilor din România.
Dacă ar găsi meseriaşi cu diplomă, angajatorii spun că sunt gata să le ofere salarii între 1.700 şi 3.000 de lei.