Familia Balaur s-a mutat la etajul cinci al blocului turn din Bârlad la începutul anilor 80. Acum starea de sănătate nu le mai permite să urce și să coboare scările zilnic aşa că ies din casă doar dacă este absolut necesar.
Costică Balaur, locatar: „Ginerele mă ia în spinare. E și de râs și de plâns. Lumea se uită ca la circ.”
Pentru a repara liftul este nevoie ca fiecare dintre cele 35 de familii să pună câte 1.000 de lei. Prea mult, spun oamenii.
- Eu stau la etajul 1 și automat nu aș fi de acord. Cred că și în brânci aș merge. E vorba de mulți bani.
- Unii au rămas câte o singură persoană, costurile sunt enorme ca să îl reparăm.
„Din cei 35 de proprietari pe care îi avem acolo, doar nouă au fost pentru să ne apucăm să facem acea reparație la lift. Restul nu au fost de acord și mai ales parterul, etajul 1, etajul 2, etajul 3 sub nici o formă”, spune Neculai Nistor, președintele asociației de locatari.
Nici autoritățile nu pot interveni.
„Primăria nu se poate implica pentru că sunt proprietăți particulare și conform legii nu are soluții pentru așa ceva”, spune ing. Constantin Cocoloi, inspector Direcția Gospodarii Comunale, Primăria Bârlad.
Singura soluție ar fi ca proprietarii care au fost de acord să cotizeze să își dea în judecată vecinii.
„Proprietarii sunt obligați să ia măsuri cu privire la drepturile și obligațiile comune. În cazul în care un proprietar sau mai mulți refuză, se pot adresa instanței de judecată care va stabili cu celeritate care sunt măsurile ce vor fi implementate”, declară av. Marius Branici, Baroul de Avocați Iași.
Luna aceasta, asociația de proprietari va convoca o nouă ședință în care va încerca să îi convingă pe toți locatarii să achite punerea în funcțiune a liftului, mai ales că sunt firme dispuse să accepte plata în rate.