Liceul Tonitza. Elevii care întârzie la ore, obligaţi să cumpere calendare ale Crucii Roşii
800 de orare - calendar cu însemnele Crucii Roşii au ajuns anul acesta la Liceul Tonitza din Capitală. Se vând cu 3 lei bucata. Un preţ simbolic din care organizaţia încearcă să strângă bani pentru cauze umanitare. Din lipsă de muşterii, directorul liceului a transformat însă actul caritabil într-o pedeapsă.
„Copilul meu mi-a povestit cum o colegă de la ea din clasă a fost obligată să cumpere un orar pentru că a întârziat la clasă, dimineaţă. Portarul nu a lasat-o sa intre în şcoală până când nu a cumpărat un calendar orar în valoare de 3 lei. Mai mult decât atât, a amentintat-o că îi va scădea nota la purtare dacă nu va plăti. Evident, copilul nu a avut încotro, i-a fost frică să nu aibă nota scăzută la purtare şi a platit”, a spus mama unui elev.
„Directorul a venit la clasa noastră şi ne-a arătat chestiile alea. Şi ne-a zis că sunt obligatorii şi că trebuie să le luăm. Şi ne-a zis că, şi dacă întârziam sau ceva de genul ăsta, trebuie să plătim câte un calendar”, a explicat o elevă.
„Niciun cadru didactic, niciun director nu are voie să pună mâna pe bani sau să gestioneze asemenea materiale. Am înţeles că este vorba de nişte calendare oferite de Crucea Roşie, de organizaţia umanitară Crucea Roşie şi respectă acelaşi principiu”, a spus Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB.
„Elevii care au fost prinşi fumând ca şi elevii care au întârziat la prima oră şi s-au prezentat la şcoală după ora 8:15, recidivând, au primit un astfel de calendar urmând ca, ulterior, cu ajutorul asociaţiei de părinţi, să încercăm să recuperăm aceste sume”, a spus Anton Petre, directorul liceului.
Părinţii spun că elevii au fost obligaţi să dea banii. „Inițial, am crezut că e un caz izolat, însă au început să circule pe grupul nostru mail-uri de la părinți revoltați deoarece copiii au refuzat să cumpere aceste calendare și au fost amenințați cu scăderea notelor la purtare”, a spus mama unui elev.
„Nu s-a aplicat o astfel de măsură. De altfel, notele la purtare se stabilesc la finalul semestrului”, a spus Anton Petre, directorul liceului.
Reprezentanţii Crucii Roşii spun că orarele au ajuns în liceu la cererea unităţii de învăţământ, dar că nimeni nu-i poate obliga pe copii să le cumpere. Părinţii elevilor se vor întâlni la începutul săptămânii viitoare cu directorii Liceului Nicolae Tonitza pentru o discuţie lămuritoare.
Distribuirea calendarelor se realizează de peste opt ani, în baza solicitărilor primite de la instituţiile de învăţământ. Banii rezultaţi în urma derulării acestei acţiuni de strângere de fonduri intră în contabilitatea fiecărei filiale care a organizat colecta, pe baza de chitanţă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News