Cornel Pârdău are 19 ani şi locuieşte în comuna Întorsura. Aici s-a şi şcolarizat doi ani la singura firmă din judeţul Dolj care pregăteşte ucenici. A terminat acum câteva zile cursul şi deja s-a angajat, ca mecanic auto.
Ca el mai sunt şi alţii care şi-ar dori să se specializeze într-o meserie ca să se poată angaja ulterior.
Angajatorul lui Cornel avea nevoie de mecanici agricoli, specilizare pe care scolile tehnice nu o mai au în portofoliu. Aşa că a fost nevoit să pregătească cinci ucenici pe care i-a si angajat. Pentru fiecare ucenic, firma primeşte o subvenţie de la stat. Banii sunt prea puţini, susţin angajatorii.
Radu Zlatian, angajator: „Ţi se dă 300 de lei pentru fiecare ucenic, iar tu trebuie să plăteşti în primul rând salariul lui, trebuie să mai plăteşti un om care să stea măcar două ore pe zi lângă el şi să-l înveţe şi după aceea la sfârşit mai trebuie să plăteşti şi un formator".
În judeţele Mehedinţi, Vâlcea şi Olt nu au fost încheiate asemenea contracte în cei zece ani de când legea este în vigoare.
Elena Iordache, purtător de cuvânt AJOFM Olt: „Nu am avut solicitări din partea agenţilor economici de a fi încheiate contracte de ucenicie cu toate că ea a fost promovată".
Şi nu doar costurile sunt o problemă. Ci şi obligativitatea, impusă prin lege, ca firmele care angajează ucenici să aibă formatori calificaţi, ceea ce înseamnă specializarea altor oameni şi evident, alte cheltuieli.