Românii se împrumută mai mult decât înainte de marea criză. Oamenii au profitat din plin de majorările salariale, dar şi de dobânzile relativ mici ale împrumuturilor în monedă naţională şi au luat credite pentru orice: pentru casă, pentru maşini sau pentru a-şi cumpăra electrocasnice şi telefoane. Nivelul creditelor e ridicat, spun cu îngrijorare şi oficialii BNR.
În prima jumătate de an, românii au împrumutat de la bănci 10,8 miliarde de lei pentru consum, sumă cu 14% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este în acelaşi timp nivelul maxim al ultimilor 12 ani. În aceeaşi perioadă din 2007, populaţia luase credite de consum în valoare de 7,1 miliarde de lei.
Creşterea salarială a încurajat românii în mod special să ia credite mai mari mai ales pentru consum. Curajul a fost unul pe măsură dacă ne uităm la datele BNR.
Într-adevăr, salariul mediu net de la sfârşitul lunii iunie a depăşit 2.700 de lei, cu 14% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2017. În iunie 2007 salariul mediu net era undeva în jur de 1.000 de lei. Apetitul românilor pentru credite a fost alimentat şi de dobânzile bune.
Dobânda medie la un credit de consum în lei s-a situat în prima jumătate a acestui an la 10,8%, e cel mai mic nivel din 2007 încoace.
Nici inflaţia, dar nici avântul ROBOR pare că nu i-au speriat pe români, este şi concluzia oficialilor BNR, care mai spun că pentru moment nu sunt motive de îngrijorare.
Dan Suciu - purtătorul de cuvânt al BNR: „Banca Naţională e preocupată nu neapărat de inhibarea creditării, oprirea creditării, ci de faptul că există o limitare naturală a creditării de consum ajungem la un nivel de saturaţie.
N-am ajuns la acel nivel, dar într-adevar este un nivel foarte ridicat de creditare şi asta ne preocupă la Banca Centrală”.
Banca Naţională se gândeşte să limiteze gradul de îndatorare a populaţiei pentru împrumuturile de la bănci până la 50% din venit.
FOTO: Shutterstock