Băileştiul, cu oameni și locuri a prins viaţă în glumele sale. Rudele şi vecinii au devenit personaje, iar micul oraş din Dolj, celebru acum în toată ţara, scena unor întâmplări care mai de care mai comice. Amza Pellea e şi va rămane fiul fără de pereche al comunităţii din Oltenia, un fiu care trăieşte încă în sufletele lor, în viaţa de zi cu zi, în vorbele pe care şi le spun.
Amza Pellea, într-o scenetă: Bă, fraţilor, avuserăm parte anul ăsta de o toamnă cum e rar omului să vadă, păi da, luminoasă, frumoasă, mănoasă, că îmi şi zise Sache a lui Zăpăcitu, tractoristul, deh, bă nea Mărine bă, dacă toamnele ar fi ca asta, să fiu al dracu dacă nu aş umbla pe tractor numai cu mănuşi albe..
Amza Pellea nu mai e printre noi de aproape 35 de ani. Dar din Băileşti n-a plecat niciodată. Pe aleile din oraș, umorul său e prezent la tot pasul, prin oamenii care l-au cunoscut. Și care îl admira pâna la stele și înapoi.
Ion Plugaru, imitator al lui Amza Pellea: Ne mândrim, pe unde ne ducem, de unde eşti? Auzi mă, frate, de la Băileşti! De unde, mă? De la nea Mărin! Hai mă, nea Mărine, că mergem mă, până la naşul Pantelică, auzi mă, frate, mă! Păi de ce mă, Sucă, mă? Hai mă, că mergem, dacă matale zici aşa!
Ion Plugaru are 59 de ani și un munte de admirație pentru idolul său. Dacă îl asculţi cu ochii închişi, poţi jura că îl auzi pe Amza Pellea.
Ion Plugaru: Ca să adeveresc pe unde sunt că sunt oltean, şi pot să ştiu ceva din vorbele lui şi toatele spusele lui. Am copilărit în acest oraş cu Amza Pellea, a fost ca un părinte al meu care am învăţat multe de la el.
Când a plecat la Bucureşti, la studii, Amza Pellea a luat cu el şi umorul oamenilor copilariei sale. Şi l-a dăruit apoi, într-o carieră de peste trei decenii, întregii ţari.
Petrică Cârciumaru, 82 de ani, văr al lui Amza Pellea, plângând: De Revelion, când apărea cu paharul de vin şi glumele lui, toată lumea, de-abia aştepta momentul ăla.
Alexandru Colan: Un om de om, om de calitate, actor nemaipomenit de bun, tot Băileştiul când auzea că vine, era sala plină de lume. Când dă la televizor filme îmi dau lacrimile, pe cuvântul meu. Un actor nemaipomenit.
Oamenii calzi și primitori ai Băileștiului au fost descriși impecabil în monologurile lui Amza Pelea. Cu povești rupte din realitate, pe care cei de-o vârsta cu marele actor şi le amintesc, din când în când, la un pahar cu zaibăr, în casa devenită muzeu.
Amza Pellea a fost mai mult decat nea Marin. A fost Mihai Viteazul, a fost Decebal, a fost nemuritor, a fost haiduc. A jucat în peste 50 de filme, roluri excepţionale, ramase în istoria cinematografiei româneşti.
În Băileşti, Amza nu are doar un muzeu, ci şi o stradă care îi poartă numele. Şi o fântână în centrul oraşului, din care oamenii sa bea apă, aşa cum sorbeau vorbele sale.
Cel mai iubit dintre olteni a plecat să moara puţin, dar totuşi... niciodată.