Investiţie italiană: Orezărie de 7.000 de hectare în Ialomiţa

Data publicării:
orezarie

Marin Spânu cultivă orez de mai bine de un deceniu în comuna Giurgeni. A fost martorul extinderii - parcelă cu parcelă - a investitorului italian în regiune. A reușit, totuși, să își conserve și chiar să își dezvolte afacerea.

La vremea când eu cumpăram în orezărie, ei erau micuți, doar veniseră pe piață atunci. Acum, situația s-a inversat: ei sunt mari, eu sunt la dimensiunea mea”, spune Marin Spânu, fermier din Giurgeni.

Dacă el nu a vândut niciun hectar italienilor, zeci de oameni au făcut-o. Localnicii se plâng acum că investitorii străini au profitat de sărăcia din zonă şi au cumpărat pământurile la preţuri mici.

„Își bat joc de oameni cu sume enorm de mici pentru un hectar de teren. I-au prins la strâmtoare pe bătrâni...”, spune o femeie din comună.

Anghel Ștefan a renunțat la parcela pe care o avea încă din 2003. „A avut dimensiunea trei hectare și 25 de ari, le-am vândut cu opt milioane de lei și ni s-au dat 26,5 milioane de lei”, spune bărbatul, care completează că preţul este unul mic şi că cei mai mulţi dintre cei care au vândut s-au „înşelat”.

Compania italiană susţine că a cumpărat terenurile la preţul pieţei. Acum, investorii italieni deţin peste 7.000 de hectare în zonă.

Constantin Guriță, administratorul investitorului italian, spune că nu toate terenurile pot fi folosite ca orezării. „Unele se pretează, unele nu se pretează pentru orezării. Noi încercăm, în momentul actual, să comasăm suprafețele în care putem amenaja orezării. Deci, de a extinde cultura orezului în România”.

Firma italiană are 50 de angajaţi, iar reprezentanţii companiei spun că îi costă 1.800 de euro pe an să întreţină un hectar cultivat, însă fiecare astfel de parcelă produce, anual, între cinci și opt tone de orez. În 2006, compania a cumpărat și o fabrică, în care orezul este prelucrat și ambalat, pe soiuri.

„Are o capacitate de 150 de tone de orez brut prelucrat în 24 de tone. Funcționează 24 din 24, șapte zile din șapte”, spune Mihai Nedelcu, directorul de producție al companiei din Italia.

Italienii recoltează anual 50.000 de tone de orez de pe terenurile din Ialomiţa. Cea mai mare parte a producţiei rămâne în România şi numai 25% merge la export.

Jumătate din terenurile agricole din România sunt deținute sau administrate de străini.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...