Investiția va fi de 150 de milioane de euro și va crea 650 de locuri de muncă, plus alte 2.000 adiacente, prin contractele de colaborare. Ba mai mult, în comuna Reci, unde se deschide fabrica, va fi construită şi o uzină cogeneratoare de energie termică şi electrică, ce va fi alimentată cu biomasă.
Căldura rezultată va fi utilizată pentru uscarea cherestelei şi producerea a 100.000 de tone de peleţi pe an pentru piaţa europeană.
Fabrica va prelucra aproximativ 800.000 de metri cubi de cherestea pe an, iar 80% din producție va fi exportată în Asia. Investiția este esențială pentru județul Covasna, unde rata șomajului este de de 5.7 %.
2.500 de locuri de muncă, în patru fabrici
Compania austriacă are deja patru fabrici în România. Pădurile şi specialiştii în domeniu i-au făcut pe invetitori să dorească să deschidă una şi în Covasna.
Pentru localitatea Reci, investiţia este o mană cerească. Impozitul pe care îl va plăti pentru teren şi clădiri e cât jumătate din actualul buget local.
„Sper ca odată cu venirea fabricii, să se elimine sută la sută șomajul. La noi în comuna sunt 2.000 de locuitori, iar rata șomajului e de 8-9%”, a declarat Dálnoki Lajos, primarul localității Reci.
Firma austriacă este al doilea mare investitor străin care vine la Covasna în ultimii cinci ani. În februarie, în judeţ, erau înregistraţi aproape 7.100 de şomeri.
„Dacă aceşti investitori vor crea atâtea locuri de muncă, rata şomajului de 7,5% s-ar micşora. Poate că e o variantă prin care nu am mai avea atâţia şomeri”, este de părere Kelemen Tibor - dir. executiv AJOFM Covasna.
Vestea a ajuns repede şi la urechile localnicilor care îşi pregătesc deja CV-urile.
La Rădăuţi, unde compania mai are o fabrică de cherestea, austriecii au renovat spitalul din localitate, au împădurit terenuri degradate şi au creat locuri de muncă şi la exploatările forestiere de unde îşi aduc lemnul.
În cele patru fabrici deschise până acum în România lucrează peste 2.500 de persoane. Activitatea firmei este şi contestată de organizaţii ecologice, care spun că practică tăieri masive de pădure.