Prima lună a verii se remarcă prin ploi, temperaturi aproape de limita caniculei şi mulţi ţânţari. Insectele s-au îmnulţit peste măsură, se plâng românii. Şi, în timp ce oamenii le cer primăriilor să acţioneze, administraţiile spun că de vină este vremea. Pentru ca substanţele împotriva ţânţarilor să acţioneze ar fi nevoie de cel puţin cinci zile consecutive fără ploaie.
În Bucureşti, ţânţarii par mai mulţi ca niciodată. Locuitorii oraşului se plâng că parcurile sunt pline de insecte şi acuză administraţia că nu face nimic pentru a le combate.
Primăria generală spune că, în ultimele zile, s-au pulverizat substanţe împotriva ţânţarilor în numeroase zone ale oraşului. Azi-noapte, acţiunea s-a desfăşurat în parcurile Izvor, Unirii şi Cişmigiu şi pe Bulevardul Aviatorilor. Administraţia precizează că va continua să intervină, dacă vremea îi va permite.
Nu doar bucureştenii sunt terorizaţi de ţânţari. Insectele le fac viaţa grea şi turiştilor aflaţi pe litoral. Primăria Constanţa spune că a început dezinsecţia cu o săptămână în urmă.
Ploile din ultima perioadă au crescut nivelul Dunării, la Galaţi. În plus, malul fluviului este plin de gunoaie iar de câteva zile temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius. Este mediul ideal pentru înmulţirea ţânţarilor.
-Groaznic, goraznic groaznic. Mulți, agresivi... Foarte agresivi.
-Nu umblăm prea mult afară ziua cu treburi și nu prea îi simțim... Seara acum e năvală.
-Am fost la farmacie să căutăm ceva pentru țânțari, nu am găsit nimic că s-au cumpărat toate.
De prea mulţi ţânţari se plâng şi locuitorii din Oradea.
- Dacă alergi, nu se mai pun pe tine.
- Și dacă te oprești?
- Dacă te oprești, te papă.
Nu ne putem odihni. De aia venim să ne recreem, să iau și eu oleacă aer. Și, iacă-l! Nu poți să stai.
Ţânţarii pot transmite numeroase virusuri periculoase. În România, cele mai frecvente infecţii sunt cele cu virusul West Nile. Anul trecut, între lunile mai şi octombrie, s-au înregistrat 276 de îmbolnăviri. 42 de pacienţi au murit.