Întoarcere în timp la Galați. Parada costumelor de epocă

Data publicării:
costume de epoca parada galati

Grădina Publică din Galaţi s-a întors în timp cu 100 de ani. Pe alei s-au plimbat domnişoare în rochii de la începutul secolului al XX-lea şi domni în uniformă, iar în parc au răsunat acordurile melodiilor la modă în perioada interbelică.

„Sunt un sergent de artilerie de la regimentul 3 Franţa, Brăila. Am venit în Grădina Publică din Galaţi poate întâlnesc vreo domnişoară gata să se mărite şi să ne legăm destinele”, își explică rolul Marius Mitrof, consilier la Direcţia de Cultură Galaţi.

Domnişoarele, majoritatea eleve ale Liceului de Artă, au fost fascinate de rochiile pe care le-au împrumutat de la teatrul din oraş şi s-au lăsat admirate de cei veniţi să se plimbe în parc.

„Aș fi vrut să trăiesc în perioada asta când femeile erau foarte elegante, nu purtau pantaloni”, spune Cerasela Andreea Buţă, elevă la Liceul de Artă Galaţi.

„Este o perioadă foarte frumoasă, o perioadă în care oamenii aveau mai mult respect în primul rând şi ţinuta lor era mult mai frumoasă faţă de ceea ce este în vremea noastră”, este de părere Andreea Şerban, elevă la Liceul de Artă Galaţi.

Atmosfera, atitudinea celor care vin cu romantismul din trecut, dragostea de plăcut, de frumos, romantic. (Reporter: Lipseşte acum?) Da, eu sunt pentru alt secol”, mărturisește una dintre spectatoare.

Un loc important în călătoria în timp l-au avut reprezentanţii minorităţilor, mai ales că în perioada interbelică grecii, turcii şi ruşii formau jumătate din populaţia oraşului.

„Măslinele de... renumitele măsline de Kalamata, sosul tzatziki făcut din iaurt, castravete, usturoi şi mărar, băuturi tradiţionale greceşti, vinul retzina şi ouzo”, explică Rodoclia Zamfiropol, preşedinta Comunităţii Elene Galaţi, care sunt preparatele-fanion ale minorității.

Puţini ştiu probabil că în 1837 Galaţiul a devenit porto franco şi s-a dezvoltat foarte mult; că după 1856, după Războiul Crimeei, aici a avut sediul Comisia Europeană a Dunării; că tot Galaţiul era cel mai important oraş din perspectiva consulatelor din România, după Bucureşti aveam cel mai mare număr de reprezentanţi diplomatici, 22”, spune Cătălin Negoiță, organizator al evenimentului de sâmbătă.

Călătoria în timp a fost organizată de Direcţia de Cultură ai cărei şefii spun că vor să o transforme într-o tradiţie a oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani