Întoarcere în timp la Galați. Parada costumelor de epocă

Data publicării:
costume de epoca parada galati

Grădina Publică din Galaţi s-a întors în timp cu 100 de ani. Pe alei s-au plimbat domnişoare în rochii de la începutul secolului al XX-lea şi domni în uniformă, iar în parc au răsunat acordurile melodiilor la modă în perioada interbelică.

„Sunt un sergent de artilerie de la regimentul 3 Franţa, Brăila. Am venit în Grădina Publică din Galaţi poate întâlnesc vreo domnişoară gata să se mărite şi să ne legăm destinele”, își explică rolul Marius Mitrof, consilier la Direcţia de Cultură Galaţi.

Domnişoarele, majoritatea eleve ale Liceului de Artă, au fost fascinate de rochiile pe care le-au împrumutat de la teatrul din oraş şi s-au lăsat admirate de cei veniţi să se plimbe în parc.

„Aș fi vrut să trăiesc în perioada asta când femeile erau foarte elegante, nu purtau pantaloni”, spune Cerasela Andreea Buţă, elevă la Liceul de Artă Galaţi.

„Este o perioadă foarte frumoasă, o perioadă în care oamenii aveau mai mult respect în primul rând şi ţinuta lor era mult mai frumoasă faţă de ceea ce este în vremea noastră”, este de părere Andreea Şerban, elevă la Liceul de Artă Galaţi.

Atmosfera, atitudinea celor care vin cu romantismul din trecut, dragostea de plăcut, de frumos, romantic. (Reporter: Lipseşte acum?) Da, eu sunt pentru alt secol”, mărturisește una dintre spectatoare.

Un loc important în călătoria în timp l-au avut reprezentanţii minorităţilor, mai ales că în perioada interbelică grecii, turcii şi ruşii formau jumătate din populaţia oraşului.

„Măslinele de... renumitele măsline de Kalamata, sosul tzatziki făcut din iaurt, castravete, usturoi şi mărar, băuturi tradiţionale greceşti, vinul retzina şi ouzo”, explică Rodoclia Zamfiropol, preşedinta Comunităţii Elene Galaţi, care sunt preparatele-fanion ale minorității.

Puţini ştiu probabil că în 1837 Galaţiul a devenit porto franco şi s-a dezvoltat foarte mult; că după 1856, după Războiul Crimeei, aici a avut sediul Comisia Europeană a Dunării; că tot Galaţiul era cel mai important oraş din perspectiva consulatelor din România, după Bucureşti aveam cel mai mare număr de reprezentanţi diplomatici, 22”, spune Cătălin Negoiță, organizator al evenimentului de sâmbătă.

Călătoria în timp a fost organizată de Direcţia de Cultură ai cărei şefii spun că vor să o transforme într-o tradiţie a oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...