La Lugoj, preoții îi îndeamnă pe credincioși să nu mai aducă coroane de flori la înmormântari, ci doar câte o floare, iar diferenţa de bani să o pună în plic pentru familia îndoliată. În acest fel cimitirele vor fi mai curate, iar parohia va fi scutită de banii investiți în salubritate.
Ioan Cerbu, protopopul Lugojului: În loc să dăm banii pe coroane, care după un anumit timp se aruncă pur și simplu, ar fi bine să dăm banii pentru un sprijin, ca familia să se folosească de această sumă.
Spre deosebire de un botez sau o cununie, unde credincioșii își pot recupera banii, în cazul înmormântărilor oamenii cheltuie sume uriașe. De aici a pornit și campania preoților din Lugoj, care încurajează enoriaşii să aducă, în loc de coroane, câte o floare la priveghi. Ideea nu doar că vine în sprijinul familiilor îndoliate, ci scuteşte şi parohia de anumite cheltuieli.
Ioan Cerbu, protopopul Lugojului: Sunt foarte mari costurile la firmele de salubritate. Ele se taxează la volum, iar volumul unei coroane este mare.
Cu toate că unii credincioși sunt de acord cu inițiativa, în cimitire mormanele de coroane îndoliază și mai tare locul. Cele mai multe sunt din plastic, iar riscul producerii de incendii este unul ridicat.
Bărbat: Mai bine ajuți o familie cu niște bani, decât să dai banii pe coroane
Femeie: În ultimul timp am fost la foarte multe înmormântări și am dus numai flori, nu am dus coroane. Am dus și plic la care au fost mai apropiați.
Reporter: E bine să mai dea oamenii coroanele sau nu?
Femeie: Nu, nu e bine.
Reporter: De ce?
Femeie: Plătesc mult pentru gunoaie, plătesc mult la cimitir. Ar putea face altceva, nu să dea banii pe gunoaie.
Inițiativa anti-coroane a preoților a început în urmă cu mai bine de trei ani. De atunci, credincioșii s-au mobilizat, dar nu îndeajuns pentru ca mormanele de coroane să nu mai facă parte din peisajul cimitirelor din Lugoj.