Trei mii de metri părtrați de verdeață într-o Capitală a betoanelor, parcul Emil Gârleanu, are de toate: locuri de joacă pentru copii, alei, iarbă și copaci, dar și un șantier. Tocmai în acest loc, pe o mie de metri pătrați, a fost ridicată o biserică. Lăcașul de cult a început să fie construit în 2009, chiar dacă o parte dintre cei care locuiesc în zonă s-au opus.
„Aici era oaza lor de verdeață. Aici erau niște băncuțe și ei stăteau și se relaxau, iar în partea cealaltă se jucau copiii”, povestește Tănțica Zinati, președintele unei asociații de locatari.
Demersurile oamenilor au rămas fără răspuns din partea autorităților locale, așa că, alături de alte două organizații neguvernamentale, s-au adresat instanței, care în această săptămână le-a dat câștig de cauză. Judecătorii au decis să suspende autorizația de construire emisă de Primăria Sectorului 3.
„S-a primit autorizație de construire ilegal, așa cum tribunalul în două termene a și stabilit”, a explicat Dan Trifu, vicepreședintele Asociației Ecocivica.
Parcul a fost retrocedat în mare parte, iar singura oază de verdeață care a rămas în proprietatea publică era chiar cea pe care s-a ridicat biserica. În ciuda deciziei instanței, muncitorii nu au oprit lucrul.
„Este o mică ispită aceasta. Noi am mai câștigat patru dosare definitiv și irevocabil. Nu ne-am lăudat, nu am făcut atâta gălăgie. Dar cu acest proces? Au câștigat o bătăție, o să vedem decizia finală”, spune Mircea Pintică, preotul paroh.
Arhiepiscopia Bucureștilor și preotul paroh susțin că au respectat legea. Ba mai mult, ei spun că o astfel de construcție era necesară pentru ca oamenii să aibă unde să se roage.