România îmbătrâneşte accelerat, iar fenomenul de îmbătrânire a populaţiei pune presiune tot mai mare pe sistemul public de pensii, dar şi pe forţa de muncă bine calificată, avertizează economiştii. La 100 de tineri, avem cu şapte persoane în vârstă, mai mult, arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică.
La 84 de ani, Floarea Mocanu trăieşte singură, într-un sat din Olt tot mai pustiu.
„Când era zi de sărbătoare era tot satul plin şi ieşeau la poartă. Ieşeam, ne strângeam, vorbeam...acum...nimenea”, afirmă Floarea Mocanu.
„Pe o rază de la primărie şi până la pod, tineret mai sunt în jur de vreo 10, 12 sau 20 de persoane să zic, maxim”, spune un tânăr.
România are 3,5 milioane de persoane de peste 65 de ani, şi doar 3,2 milioane care încă n-au împlinit 14 ani.
„Tinerii aceştia care se nasc mai puţini cu un milion vor plăti pensia celor care vor ajunge la pensie, la un moment dat şi atunci dacă ei sunt mai puţini, comparaţi cu cei de la capătul celălalt al carierei, e clar că se ridică o problemă de sustenabilitate, soluţia fiind fie o tăiere radicală a pensiilor şi constantă în timp”, afirmă Cristian Păun, economist.
„Am muncit 31 de ani şi am pensie şi mi-o calculez aşa: ce e pentru doctor, ce e pentru mâncare, ce e pentru întreţinerea gospodăriei”, spune un bătrân.
„Există şi un anumit fenomen clar de migraţii din România spre ţările din Vest, care alimentează această îmbătrânire a populaţiei”, precizează Cristian Păun, economist.
Aproximativ 3 milioane de români muncesc în străinătate.