INS. Care este profilul alimentar al românilor

Data actualizării: Data publicării:
mancare

Ne plângem de sănătatea noastră, dar mâncăm tot mai multă carne, tot mai mult zahăr şi tot mai multe grăsimi. O arată datele Institutului Naţional de Statistică, raportate la cele de anul trecut. Şi chiar dacă, e adevărat, mâncăm ceva mai multe fructe, le preferăm pe cele din import. Obiceiurile alimentare sunt influenţate în mare parte de venit, spun economiştii.

Institutul Naţional de Statistică a făcut profilul alimentar al românului. Anul trecut, am avut în meniu mai multă carne de porc şi de pasăre faţă de anul precedent, dar şi mai multe grăsimi.

Margarina este prezentă în multe semipreparate cumpărate şi este preferată untului şi pentru că este mai ieftină. Consumul zilnic de margarină este de 4 ori mai mare decât cel de anul trecut.

Mâncăm mai multă margarină, dar bem mai puţin lapte. Şi în ciuda avertismentelor date de nutritionişti, consumul de zahăr a crescut cu 21%, nu este vorba doar despre zahărul pus în cafea ci şi de cel din produsele de patiserie şi din preparatele congelate.

La procesarea alimentelor se foloseşte sare şi zahăr ca principale ingrediente, atât în scop de conservare cât şi pentru a le îmbunătăţi calităţile organo-leptice, ca să le facă mai atractive. Practic toate conservele, la toate se adaugă sare şi zahăr. Ketchup-ul, produsele de panificaţie”

Românii cumpără produse impulsionaţi în special de preţ şi sunt predispuşi să pună în coş mai multe alimente când le găsesc la promoţie.

Comuna Predeşti este una dintre localităţile sărace ale judeţului Dolj. Din cei 2 mii de locuitori, mai mult de jumătate trăiesc din pensii, alocaţiile copiilor sau din agricultură. Pentru mulţi, legumele sunt mâncarea de bază.

La nivel naţional, un român mănâncă în medie aproape un sfert de kilogram de cartofi pe zi, potrivit datelor INS.

Iar cei care au animale în curte sunt printre cei care pun mai multe preparate din carne în farfurie. Este cazul soţilor Tiponuţ.

„Dimineața de exemplu spargem ouă, frigem caltaboș, cârnați ! Un ceai sau un lapte ! Sau pâine cu margarină cu gem”, afirmă Veronica Tiponuț.

Veniturile mai mari nu garantează întotdeauna o calitate mai bună a alimentelor pe care românii le pun în farfurie, spun nutriţoniştii. Au crescut vânzările de produse semipreparate, ca de exemplu pizza. Consumul de fructe a fost mai mare anul trecut, dar predomină cele exotice, din import, cu un plus de 16%, arată datele INS.

(Sursa: Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...