Mulţi șoferi au aflat însă că au venit degeaba la ghișeele Serviciului de Permise şi Înmatriculări: dacă şi-au schimbat, fără un motiv, un permis care nu expiră în acest an, cel nou este valabil până la data menţionată şi în cel vechi.
În Oradea, au fost cozi interminabile la ghişeele unde se eliberează permisele auto.
Ca să fie siguri că îţi vor schimba permisele, oamenii au făcut cozi încă de azi-dimineaţă la ghişee. Mai mult, au făcut şi nişte liste astfel încât nimeni să nu îşi piardă locul la rând.
Aurel Sabău a bătut un drum de 80 de kilometri până în Oradea şi a stat două ore la rând ca să îşi schimbe permisul care expiră, de fapt, în 2017. A auzit că, de anul viitor, va plăti mai mult pentru acest lucru şi s-a gândit să economisească nişte bani.
Însă angajaţii Serviciului Înmatriculări spun că oamenii au înţeles greşit. Permisul nou pe care îl obţin acum este valabil doar până la data expirării menţionată în vechiul act. De exemplu, dacă permisul actual expiră în 2017 şi şoferii îl schimbă acum, nu va fi valabil până în 2023, ci doar cinci ani.
Actualul permis, valabil în UE
Din cauza aglomeraţiei, angajaţii Serviciului de Permise şi Înmatriculări Bihor lucrează peste program. În fiecare minut se schimbă două permise.
„Ieri s-au preschimbat aproximativ 800 de permise de conducere. Motivaţia cetăţenilor a fost ca să nu-şi facă fişe medicale începând cu 2013, că se deplasează în UE şi obligatoriu va trebui permis model nou”, explică Săndel Dima, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor.
Autorităţile dau asigurări că şoferii pot circula oriunde în Europa pe baza actualului permis.
Şi la serviciul de înmatriculări este aglomeraţie. Pentru că nu sunt siguri ce va presupune taxa de poluare în 2013, oamenii se grăbesc să-şi înmatriculeze maşinile acum şi să ceară în instanţă banii înapoi.