Maria, o tânără care a ratat bacalaureatul, află de la ghişeul ANOFM care sunt ofertele de muncă disponibile: lucrător în comerţ, maseur, cofetar, bucătar, stilist, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist. Până să decidă ce loc de muncă o atrage, vrea să îşi ridice ajutorul de şomaj şi să se relaxeze.
Chiar şi cei care au promovat examenul maturităţii se gândesc tot la nişte bani de buzunar.
„Iau două luni şomajul până intru la facultate”, spune un tânăr care a trecut de bacalaureat.
„Am luat bacul, dar vreau să depun ajutorul de şomaj ca, până atunci, să primesc bănuţii. Mai departe vreau să dau la Poliţie”, spune o absolventă.
Alocaţia este de 250 de lei lunar şi poate fi încasată după înregistrarea la Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire. Există şi alternative pentru tinerii respectivi.
„Aceştia pot să urmeze cursuri de formare profesională, cursuri care sunt şi gratuite şi pot să se specializeze în servicii, în meseria de bucătar, ospătar, manichiurist, sunt şi baze de date, utilizarea calculatorului”, spune Corina Scarlat, purtătorul de cuvânt al ANOFM.
Puţini profită de această opţiune, pentru că majoritatea sunt întreţinuţi de părinţi. Chiar şi până trec de 30 de ani. O greşeală care îi va costa în viaţă, spun specialiştii.
„A-i hiperproteja, a-i ţine imaturi, a-i ţine - de fapt şi de drept - într-o neajutorare pe care ei o dobândesc de la an la an pentru că părintele spune că el ştie mai bine nu duce decât la disfuncţii de dezvoltare a personalităţii, la incapacităţi pe care le-am putea numi la un moment dat chiar impotenţe sociale şi profesionale”, explică Cristina Fulop, psiholog.
În România sunt disponibile aproape 20.000 de locuri de muncă pentru cei cu studii superioare şi profesionale, dar şi pentru lucrători necalificaţi. Cele mai vânate sunt posturile de vânzători în comerţ.