Căldura este mai scumpă anul acesta în mai multe oraşe din România. Preţul gigacaloriei creşte la Constanţa, Focşani sau Ploieşti, în timp ce bucureştenii sunt privilegiaţi - preţul se menţine la nivelul de anul trecut. În schimb, locuitorii Capitalei vor avea pe factura lunii noiembrie şi căldura pe care o primesc luna aceasta, când RADET face probe pentru iarnă.
Factura va creşte simţitor pentru locuitorii Ploieştiului, de exemplu, care vor plăti cu peste 70 de lei mai mult pe gigacalorie în 2013.
Preţul gigacaloriei în perioada 2012-2013
- Bucureşti 2012: 170 de lei. 2013: 170 de lei.
- Constanţa 2012: 342 de lei. 2013: 359 de lei.
- Focşani 2012: 190 de lei. 2013: 340 de lei.
- Ploieşti 2012: 160 de lei. 2013: 231 de lei.
- Râmnicu Vâlcea 2012: 139 de lei. 2013: 161 de lei.
Sursa: Liga Asociaţiilor de Proprietari
Brăila şi Mangalia sunt singurele oraşe în care costul gigacaloriei a scăzut anul acesta faţă de 2012.
Diferenţele se vor regăsi în primul rând în factura pentru sănătate, comentează Mihai Mereuţă, preşedintele Asociaţiilor de Proprietari din Bucureşti pentru că, „de frica facturii, oamenii n-or să deschidă căldura până în noiembrie, când se dau ajutoare de încălzire”.
Oamenii confirmă că vor îndura frigul ca să facă economii. „Închid caloriferele din apartament şi rămân cu un singur calorifer, ce să fac? Asta e, la 700 de lei cât am pensia”, comentează un locatar.
La Constanţa, gigacaloria a atins valoarea cea mai mare. Acolo oamenii sunt nemulţumiţi şi de criteriile în baza cărora se acordă subvenţia pentru încălzire. „Este foarte greu să stabileşti cine îndeplineşte condiţii de vulnerabilitate în momentul de faţă. Se foloseşte tot o schemă din socialism, când eram ierarhizaţi pe salarii şi pe pensii. Ori astăzi avem şi alte venituri pe care nu le poate controla primăria”, argumentează Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa.
Bucureştenii vor plăti cu 20% mai mult la întreţinere pe fiecare dintre lunile de iarnă, doar din cauza probelor pe care le face RADET. „Sunt probe, nici măcar nu e căldură efectivă. Dacă vine căldura şi se opreşte sistemul o să prindă consumul ăsta în factura de noiembrie. Aşa s-a făcut într-unul din ani. N-a fost, chipurile, nimic de plată în octombrie, dar zilele cu consum din octombrie au intrat la plată în noiembrie”, a arătat Mihai Mereuţă, preşedintele Asociaţiilor de Proprietari din Bucureşti.