În timp ce românii pleacă în străinătate, străinii se angajează și în instituții publice: „Doar eu muncesc din toate rudele din Nepal”

Data actualizării: Data publicării:
angajat
În timp ce româncele pleacă în străinătate, unde muncesc pe posturi de menajere, la noi în țară, astfel de locuri de muncă rămân vacante. Foto: Captură video

În timp ce româncele pleacă în străinătate, unde muncesc pe posturi de menajere, la noi în țară, astfel de locuri de muncă rămân vacante. Iar angajații necalificați sunt tot mai greu de găsit. Așa se face că, inclusiv în instituțiile publice, găsim femei din țările asiatice care fac servicii de curățenie. La Spitalul pentru Copii din Iași, de exemplu, sunt angajate din Nepal. Sunt singurele care muncesc din familiile lor și sunt fericite că astfel își pot întreține părinții și frații rămași acasă.

Khusi are 22 de ani și este în Nepal. Se consideră norocoasă că și-a găsit un loc de muncă, primul de altfel, chiar dacă este la câteva mii de kilometri distanță de casă.

Khusi Tamang: Fiecare om are visul lui. Am avut și eu un vis, la rândul meu. Am vrut să vin aici. Aș vrea să rămân poate 5 - 6 ani.

Tânăra face curățenie la Spitalul pentru copii Sfânta Maria din Iași și faptul că are un venit constant o face fericită.

Khusi Tamang: Am cinci frați. Doar eu sunt cea care muncește dintre toate rudele din Nepal. Trimit bani familiei mele, pentru că familia mea are nevoie de bani.

Beatrice Călin - manager firmă de curățenie: Toți bănuții pe care îi strânge îi trimite acasă la familie ca să poată avea grijă de ei. Și este cazul tuturor, adică toate fetele fac același lucru. O data pe lună, când iau salariul, trimit salariul acasă familiei și-s fericite că fac asta.

Serviciile de curățenie din spital au fost externalizare către o firmă privată, care, în lipsă de forță de muncă autohtonă a adus la Iași 9 angajate din Nepal.

Cătălina Ionescu - purtător de cuvânt Spitalul "Sf. Maria": Zonele comune de la nivelul Spitalului sunt zone cu trafic foarte intens, pacienții care se prezintă la spital frecventează aceste spatii încât trebuia o atenție deosebita. Personalul este monitorizat eficient și permanent de către reprezentanții firmei.

-Lumea se ferește de muncă, după părerea mea.
- Și atunci muncitorii din țările non UE sunt o variantă.
- Exact! Sunt o variantă.

-Din punct de vedere economic pentru noi, este un lucru benefic pentru că are cine să ne aducă un plus la produsul intern brut, prin salarii, prin impozitele care se plătesc la salarii.

În România sunt aproximativ 100.000 de angajați din țări non UE, care lucrează în special ca muncitori necalificați. Cei mai mulți provin din Nepal și Sri Lanka.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville