Marile agenții de turism intră în insolvență, numărul turiștilor crește
Data actualizării: Data publicării:
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) anunţă că litoralul românesc a atras, în sezonul estival din acest an, cu până la 12% mai mulţi turişti, datorită investiţiilor realizate în ultimii ani de hotelieri, scrie News.ro. Litoralul românesc a crescut în preferinţe şi din cauza riscurilor teroriste din Turcia. În paralel, în ultima lună, două agenţii de turism şi-au anunţat insolvenţa, Genius Travel şi Mareea, aceasta din urmă fiind specializată chiar pe litoralul românesc.
“Litoralul a atras în sezonul 2016 cu până la 12% mai mulţi turişti, datorită investiţiilor realizate în ultimii ani de hotelieri, care au dus la creşterea calităţii serviciilor turistice, măririi plajelor din Mamaia, Eforie Nord şi Constanţa, printr-o investiţie a Companiei Apele Române Dobrogea-Litoral, dar şi conjuncturii internaţionale, care a determinat un număr mai mare de români să îşi petreacă vacanţele în destinaţii interne”, arată un comunicat al ANAT.
Iulie şi august au fost cele mai solicitate luni pe litoralul românesc, cererea fiind atât pentru sejururi, în medie, de patru zile, cât şi pentru weekend.
O creştere s-a înregistrat şi în cazul ofertei pentru vacanţe all inclusive, disponibile în cazul a 23 de hoteluri din 300 preferate pe litoral, dar şi a cererii din partea turiştilor pentru acest tip de servicii.
”Sezonul 2016 a fost mai bun decât ne-am aşteptat. Gradul de ocupare a crescut cu 8-12% faţă de vara trecută, din informaţiile noastre”, spunepreşedintele ANAT, Alin Burcea.
Totuşi, în plin sezon al vacanţelor, agenţiile de turism Genius Travel şi Mareea şi-au depus la Tribunalul Bucureşti cerere pentru intrarea în insolvenţă, după ce şi-au anunţat clienţii că nu vor mai putea pleca în vacanţele pe care deja le-au plătit. Cele două companii nu mai fac parte din patronatul ANAT.
Aproape 1.100 de turişti au fost păgubiţi de către agenţia de turism Mareea, care a anunţat sâmbătă pe propriul site că nu le va mai onora vacanţele şi că va intra în insolvenţă, suma tuturor contractelor ridicându-se la 460.000 euro, din care 285.000 euro sunt restanţe către furnizori.
În cazul Genius Travel, 136.000 de euro a fost paguba suferită de 147 de turişti care şi-au cumpărat vacanţe de la această agenţie, intrată în blocaj financiar în plin sezon.
ANAT este asociaţia patronală a agenţiilor de turism din România şi are ca membri activi 500 de agenţii de turism, cele mai importante din ţară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual şi au împreună peste 4.600 de angajaţi. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB.