Discuţiile cu străinii sau, mai mult, întâlnirile cu persoanele necunoscute îi expun pe cei mici unor riscuri enorme. Ultimele studii arată că 90% dintre aceştia sunt jigniţi pe reţelele de socializare. Pentru a scăpa de probleme şi pentru a vă informa există o linie telefonică gratuită pusă la dispoziţie de RCS-RDS împreună cu Asociaţia „Salvaţi Copiii”. Aici, specialiştii pot oferi cele mai bune sfaturi pentru astfel de situaţii.
Corina Itu este unul dintre părinţii care a sesizat pericolul la care se expune fiul ei de 12 ani in mediul online şi verifică frecvent pe ce site-uri navighează băiatul.
Fără supravegherea părinţilor, o fată de 16 ani a mărturisit experienţa tristă după ce s-a îndrăgostit de un tânăr pe care l-a cunoscut pe internet.
„Mi-a cerut să-i trimit poze cu mine în anumite ipostaze mai puţin decente, am fost reticentă dar am crezut că pot să am incredere aşa că am trimis. Apoi a început să mă şantajeze cu fotografiile respective”, povesteşte adolescenta.
Într-un studiu al Asociaţiei „Salvaţi Copiii”, din cei aproape o mie de copii chestionaţi, 90% au spus că folosesc frecvent internetul şi reţelele de socializare. 45% au admis că au vorbit online cu necunoscuţi, iar peste 22% şi-au dat întâlnire cu persoane cunoscute pe internet.
Linia de consiliere gratuită Internet Helpline este pusă la dispoziţie gratuit de RCS-RDS. Cei care au astfel de probleme pot suna la numărul de telefon 031.80.80.00 şi vor fi ajutaţi de specialiştii Asociaţiei „Salvaţi Copiii”.
„La linia de consiliere răspunde un psiholog avizat în lucrul cu copiii, le oferă consiliere, le explică să nu-şi facă griji, orice problemă ar avea o rezolvăm împreună”, declară Andreea Pufu, reprezentant al Asociaţiei „Salvaţi Copiii”.
Asociaţia „Salvaţi Copiii” a făcut un tur prin liceele din Bucureşti pentru ca specialiştii să le explice elevilor că viaţa online nu trebuie confundată cu cea reală.