În lipsa banilor, guvernul ar putea reduce numărul celor care beneficiază de preț plafonat la energie. Măsura era până în 2025

Data publicării:
bec pus pe bani
Companiile din energie reclamă că bugetul nu prevede nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatori. Foto: Profimedia Images

Măsura care reduce facturile românilor la energie, și care trebuia să se aplice până în 2025, ar putea dispărea chiar din acest an! De facturi mai mici ar putea să se bucure doar cei care au venituri modeste. Ministrul Energiei a declarat, pentru Digi24, că s-ar aduce astfel și mai mulți bani la bugetul de stat, în contextul în care se caută acoperirea găurii uriașe. Mai mult, spune că a ridicat deja problema în coaliție și urmează discuții cu specialiștii în perioada următoare.

Chiar dacă a promis plafonarea prețurilor la energia electrică până în 2025, acum coaliția de guvernare ar putea schimba din nou regulile. Și să beneficieze de aceast lege doar cei cu venituri mici.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Trebuie să țintim măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili. Una e să ai un venit lunar de 1.000 de euro, și alta de 10 000 de euro. S-a decis să reunim toate părțile implicate, să găsim aceste variante.
Jurnalist Digi24: Există șanse să fie modificată ordonanța în acest an?
Sebastian Burduja: Șanse sunt, depinde de evoluțiile din piață.

Experții salută o astfel de decizie, mai ales pentru că prețurile energiei au scăzut considerabil în ultima vreme. Le atrag însă atenția politicienilor să nu bulverseze și de această dată piața.

Eugenia Gusilov, expert energie: Excelentă măsura asta, dacă ministerul și guvernul nostru reușește să focalizeze ajutorul exact către cei care au nevoie pentru o perioadă atât de mare de timp, pentru că bugetul de stat nu poate susține așa ceva. Ministerul trebuie să facă o consultare, n-ar fi bine să ne trezim iarăși cu o modificare cum e asta, că nu e pregătit nimeni.

Prin reducerea numărului românilor care beneficiază de preț plafonat, guvernul speră să mai salveze bani pentru a acoperi gaura bugetară.

Sebastian Burduja: Este o presiune majoră asupra bugetului de stat. Asta nu este o problemă a Ministerului Energiei, și ar fi ușor să ne spălăm pe mâini de ea. Este o problemă a Ministerului Finanțelor și a țării.

Potrivit ANRE, statul român a trebuit să deconteze până în această vară nu mai puțin de 17 miliarde de lei către furnizori. Sume care nu au fost plătite integral, pentru că autoritățile au rămas și de această dată în urmă. Doar la Ministerul Energiei restanțele s-ar putea ridica la aproximativ 4 miliarde de lei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
dronă în zbor
Guvernul aprobă un memorandum pentru lansarea proiectului „Drona Românească”. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...