Iosif Csipkes este din satul Moldoveneşti şi are 47 de ani. De mai bine de un an îşi caută un loc de muncă. Astăzi a accesat „bancomatul de joburi” şi a găsit disponibil un post de şofer.
„Opt ore pe zi, vechime trei ani, oferta este valabilă până în 08.10.2015. Număr de telefon dacă ar avea, aş suna. Da, văd că este”, spune Iosif Csipkes.
La zece kilometri distanţă, în comuna Mihai Viteazu, aparatul este folosit pentru eliberarea unei adeverinţe pentru obţinerea ajutorului social. Beneficiarul trebuie înainte să se autentifice cu o amprentă digitală, după ce introduce în aparat un card special eliberat de AJOFM.
Ilma Bojka, beneficiar ajutor social: „Am scos o adeverinţă pentru venit minim garantat. De acuma încolo va fi mult mai uşor, nu trebuie să mergem până în Turda, putem să scoatem acasă la noi.”
Aparatul din Mihai Viteazu este solicitat adesea pentru căutarea locurilor de muncă în străinătate. În ţările UE sunt disponibile peste 1.700 de posturi. Ultimele actualizări sunt în Suedia şi Norvegia, unde se caută tinichigii, instalatori sau dulgheri.
- E în drumul oamenilor, când vii la primărie zici ok, ce e chestia asta, uite, am nevoie de un loc de muncă, îmi găsesc.
„Deocamdată cercetează ce poate. Aparatul poate oferi locuri de muncă în străinătate, locuri de muncă din România şi adeverinţe şi vize pentru cei care sunt în şomaj”, spune Ioan Zeng, primar al comunei Mihai Viteazu.
Cele zece aparate răspândite în satele din Cluj sunt conectate la baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj printr-o reţea proprie.
Astfel, ofertele apar chiar în momentul în care ele sunt depuse de către angajatori. În prezent există aproape 2.500 de locuri de muncă disponibile.
Vasile Apătean, expert IT AJOFM Cluj: „Pentru a avea un acces direct şi o securitate. S-a folosit un sistem cu antene radio, comunicaţia efectivă este asigurată de Serviciul de Transmisiuni Speciale.”
Achiziţionarea şi montarea aparatelor s-a făcut din bani europeni. Proiectul a costat şapte milioane de lei.