Pentru a vă putea schimba numele sau prenumele trebuie să aveţi o motivaţie temeinică. Se consideră un argument întemeiat atunci când numele este format din expresii indecente sau ridicole sau când aţi folosit deja în exercitarea profesiei numele pe care doriţi să-l obţineţi. Vă mai puteţi schimba prenumele sau numele de familie şi dacă v-a fost trecut greşit în registrul stării civile, dacă e format din mai multe cuvinte sau dacă este de provenienţă străină.
Vă prezentaţi la primăria de sector şi faceţi o cerere de schimbare a prenumelui sau a numelui, în care explicaţi şi motivul schimbării. Cererea trebuie să fie însoţită de următoarele documente: copii legalizate după certificatele de stare civilă, o copie a unui exemplar din Monitorul Oficial în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelului, cazierul judiciar, cazierul fiscal și fotocopia documentului de identitate. Mai aveţi nevoie şi de consimţământul celuilat soţ în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei.
Pe baza documentelor depuse, dosarul de schimbare a numelui se trimite la Direcţia de Evidenţă a Persoanei, care face demersurile pentru emiterea unui act administrativ. După emiterea acestei dispoziţii se emite certificatul de stare civilă cu noul nume. Când ridicaţi actul, trebuie să achitaţi o taxă de 11 lei.