Autorităţile din Arad încheie o campanie de „recoltare” prin împuşcare a 150 de vulpi pentru testarea eficienţei vaccinului antirabic distribuit în toamnă, în paralel fiind examinate şi cadavre găsite pe fondurile de vânătoare. Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat luni, pentru Agerpres, că pe fiecare din cele 75 de fonduri de vânătoare din judeţ sunt împuşcate câte două vulpi, pentru a se face teste de laborator prin care să se stabilească în ce măsură momelile cu vaccin au fost ingerate.
Campania de vaccinare antirabică a avut loc în toamnă, prin momeli plasate la vizuini şi în locurile frecventate de vulpi.
„De la începutul lunii ianuarie, are loc acţiunea de recoltare a 150 de vulpi, care se încheie peste câteva zile. Cu ajutorul probelor prelevate de la animale, se caută acei markeri care se găsesc în corp şi care pot confirma dacă hrana ce conţinea vaccin a fost ingerată. Astfel, putem determina eficienţa campaniei de vaccinare”, a spus Marcel Roşu.
Testarea se va face şi printr-o campanie pasivă, care presupune prelevarea probelor de la 50 de cadavre găsite pe fondurile de vânătoare.
Toate probele prelevate de la vulpi sunt trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.
Este al doilea an în care numărul vulpilor împuşcate este mai ridicat, în vederea obţinerii unor date cât mai precise. În 2022, de exemplu, au fost împuşcate 29 de vulpi, iar în 2023 au fost ucise 150, la fel ca în acest an.
Şeful DSVSA Arad a precizat că în ultimii trei ani nu a fost înregistrat niciun caz de rabie în judeţ. Rabia, sau turbarea, este o boală infecţioasă transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte.
Editor : M.L.