Impozite mărite de cinci ori pentru fațadele stricate

Data publicării:
impozit fatade

Tencuiala care stă să cadă, vopseaua scorojită ori decoraţiunile în pericol de prăbuşire de pe faţadele clădirilor din Cluj-Napoca ar putea să devină doar o urâtă amintire. Tatiana Damian locuieşte în zona centrală din oraş de peste 40 de ani, chiar într-o clădire vizată de somaţiile autorităţilor locale.

Tatiana Malvina Damian, proprietar: „Nu se poate renova chiar în fiecare an aşa la cinci - şase ani. Păi eu sunt pensionară vă închipuiţi.”

Acum, pentru un apartament cu două camere din zona centrală se plătesc 250 de lei. După noua impozitare suma ar ajunge la 1.250 de lei.

Autorităţile locale au luat această măsură deoarece în ultimii cinci ani nu au reuşit să îi convingă pe proprietarii clădirilor şi terenurilor să le întreţină ori să le reabiliteze. Primul pas va fi trimiterea a peste 500 de somaţii către proprietari.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „În fiecare an fiscal această reabilitare trebuie să înceapă până cel târziu pe 30 noiembrie astfel încât pentru anul următor fiscal să evite supraimpozitarea cu 500%.”

Consilierii locali vor aproba noul regulament luna viitoare, dar nu înainte de a propune câteva modificări, spun ei.

Ioan Bâldea, consilier local: „Aş propune ca discuție să avem două etape. Întâi să ne concentrăm pe zona centrală să facem acolo identificarea clădirilor şi notificarea celor care nu îşi întreţin faţadă, acoperiş, curte şi aplicarea individuală a impozitului mărit.”

Noul regulament stabileşte şi faptul că o clădire degradată pe mai mult de un sfert din suprafaţă este automat considerată nerenovată.

Dacă în Cluj-Napoca regulamentul de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite se află în faza de dezbatare publică, în Oradea suprataxarea a fost deja adoptată. La sfârşitul anului trecut, autorităţile au verificat clădirile din oraş şi au stabilit că aproximativ 160 de imobile vor fi supraimpozitate.

Sorin Iacob, director adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea: „La nivelul lui 2016, o cotă de supraimpozitare de sută la sută, adică o dublare a impozitelor pentru clădirile neîngrijite.”

Primăria Brăila nu a mărit impozitele pentru cei care nu şi-au reabilitat casele vechi sau lăsate în paragină. Primarul a anunțat însă în urmă cu aproape o lună că intenționează să confişte imobilele ale căror proprietari nu răspund la somații și amenzi. Edilii sunt în căutarea unor soluţii juridice pentru punerea în aplicare a acestei măsuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”