Impozite de cinci ori mari pentru bucureştenii care nu-şi îngrijesc casele şi terenurile. Primarii de sector au cerut supraimpozitarea cu 500%, a proprietarilor care nu-şi respectă vecinii şi oraşul, iar consilierii capitalei le-au dat undă verde. Edilii spun că vor trimite pe teren evaluatori care vor analiza fiecare casă în parte, apoi vor stabili care este impozitul pe care trebuie să-l achite proprietarul. Cei mai mulţi oameni sunt nemulţumiţi, spun că dacă ar fi avut atâţia bani şi-ar fi renovat faţadele.
Undeva-n sectorul 4, la două străzi distanţă de primărie, case îngrijite lângă clădiri distruse de timp sau de nepăsare. Ioana Gutuie stă împreună cu rudele într-o casă veche şi spune că nu a avut bani pentru renovare. Decizia primăriei de a o taxa suplimentar o supără:
Ultimul impozit pe care femeia l-a plătit pe casă şi pe curte a fost 760 de lei. La anul, va plăti de câteva ori mai mult, aproape 4.000 de lei
Primarii sectoarelor bucureştene rămân pe poziţii.
Robert Negoiţă - primarul sectorului 3: „Proprietatea nu-ţi dă doar drepturi, îţi dă şi obligaţii. Dacă nu pot să-şi întreţină proprietăţile, au opţiunea să le vândă”.
Dan Cristian Popescu - viceprimarul sectorului 2: „Se va mări impozitul, practic, cu 600%. 100%, plus 500%, Noi vrem să punem o presiune pe proprietari, ca aceştia să le aducă la o stare normală. Cred că se poate şi vinde o proprietate pentru care nu ai bani să o întreţii şi poţi să-ţi cumperi o proprietate pe care ţi-o permiţi”.
Daniel Băluţă - primarul sectorului 4: „Pe aceste entităţi, Poliţia Locală, prin departamentul de specialitate, va aplica aceste majorări de taxe. Vom merge până în punctul în care oraşul îşi va schimba aspectul”.
Bucureştenii care îşi îngrijesc proprietăţile sunt de acord cu penalizarea cerută de primari. Octav Vrânceanu şi-a cosmetizat casa, dar trebuie să se ferească zilnic de pericolul de pe strada lui.
Şi cei care nu-şi îngrijesc terenurile vor fi buni de plată.
Gabriela Firea - primarul general al Capitalei: „Pentru terenurile lăsate în paragină, neîngrijite, care constituie practic pata pe obrazul Bucureştiului, aceste taxe sa poata să crească de până la 500 la sută, aşa cum, repet, prevede Codul Fiscal”.
Primăriile vor să trimită evaluatori pe teren, care va analiza fiecare caz în parte şi va ţine seama de cum arată faţada casei, curtea şi gardul proprietăţii.
Suprataxarea e aplicată deja în alte oraşe din ţară. La Oradea, de exemplu, mulţi proprietari au contestat decizia.
Anca Sas- purtător de cuvânt al Primăriei Oradea: „Avem aproximativ 285 de imobile în Municipiul Oradea care au intrat la supraimpozitare. Bineînțeles că aproximativ 166 de persoane au făcut contestație.”
Metoda a avut succes în multe alte ţări europene.