Faţă de anii de dinaintea crizei, populaţia are salarii mai mari, locuinţele sunt mai ieftine, dobânzile cerute de bănci sunt mai mici şi, cu ajutorul programului Prima Casa împrumuturile ipotecare sunt mai uşor de luat.
Un calcul realizat de Coldwell Banker arată că un locuitor din Bucureşti, remunerat cu salariul mediu, va achita în doar 11 ani împrumutul pentru achiziţia unui apartament cu două camere de 50 de metri pătraţi. În 2008 era obligat să contracteze un credit de 33 de ani pentru aceeaşi locuinţă.
Acum tot pe 30 de ani sunt încheiate contractele, dar aceasta este opţiunea clienţilor, care preferă să aibă rate lunare cât mai mici, decât să scape mai repede de împrumut, cu toate că plătesc mai mult în contul dobânzilor.
Dar tot pe termen lung şi valoarea locuinţei poate creşte. Nu va fi cazul în perioada imediat următoare. Deşi revenirea creditării este una moderată, oferta de locuinţe a dezvoltatorilor imobiliari a explodat.
Numărul apartamentelor noi scoase la vânzare în Bucureşti anul acesta a ajuns la 11.000 mai mare chiar şi decât în anii de boom imobiliar. S-au alăturat celor 3.000 de apartamente deja aflate pe piaţă. Cererea încă nu ţine pasul cu oferta. 70% dintre apartamentele noi scoase la vânzare îşi găsesc un cumpărător, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii nu îşi vor permite o creştere substanţială a preţurilor în perioada următoare. Cum inaugurările de blocuri s-au ţinut lanţ, a crescut şi varietatea ofertei din Bucureşti.
Dacă până anul trecut marea majoritate a apartamentelor scoase la vânzare erau în segmentul de volum, adică cele care se încadrează ca preţ în Programul Prima Casă, anul acesta mai reprezintă doar jumătate din ofertă.
A crescut în schimb numărul apartamentelor pentru clasa de mijloc. Sunt mai scumpe, sunt construite în zone mai bune şi sunt cumpărate de familii care au avut parte de o creştere a nivelului de trai, au deja o locuinţă şi îşi doresc una mai mare şi mai bine poziţionată.
Anul acesta a crescut şi oferta de apartamente premium. Nu sunt neapărat locuinţe de lux. Ci mai degrabă apartamente destinate celor care deţin funcţii de conducere în multinaţionale. Acesta este şi motivul pentru care multe au fost construite în nordul Capitalei.