A început cel mai mare pelerinaj religios al anului, cel la Sfânta Parascheva. În această dimineaţă, racla de argint cu moaştele ocrotitoarei Moldovei a fost scoasă din catedrală şi aşezată în curtea Mitropoliei.
-De aseară am venit.
-Pentru ce v-ați rugat?
-Pentru sănătate.
-A fost mai bine ca în alți ani, pentru sănătate, pentru binele familiei.
-Din Ilfov suntem de la 2 jumate, dar se merită, e o dată în an. Plecăm de aici cu o liniște sufletească.
-Aștept să ajungem să ne rugăm pentru ce am venit și să ne ajute Sfânta să ajungem și înapoi.
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din interiorul Catedralei Mitropolitane, marţi dimineaţă, într-o procesiune la care au asistat câteva mii de credincioşi. Racla a fost purtată pe umeri de către preoţi, fiind necesară intervenţia jandarmilor, întrucât oamenii prezenţi în catedrală s-au îmbulzit pentru a atinge sfintele moaşte.
Oamenii s-au aşezat la rând încă din noaptea de luni spre marţi în jurul catedralei, coada pelerinilor măsurând câteva sute de metri.
La Iaşi, au ajuns marţi dimineaţă şi peste 6.000 de credincioşi din Voluntari, deplasarea efectuându-se cu aproximativ 150 de autocare, puse la dispoziţie de primăria din localitate, scrie News.ro.
Peste 150.000 de credincioşi sunt aşteptaţi în această săptămână la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva.
Anul acesta, pelerinii care vin la Iaşi se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.
Sute de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi în timpul pelerinajului de la Iaşi. Pentru pelerini a fost creat un culoar special de acces către Catedrala Mitropolitană.Sfânta Liturghie este programată sâmbătă, 14 octombrie şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă municipiul Iaşi în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare. În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 10-12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.