Se întâmplă în Capitală, în faţa Şcolii nr.194 şi a Secţiei de Poliţie 15. Elevii trebuie să stea în picioare și să îşi facă loc în portbagaj, printre ghiozdane, asta, în timp părinții ştiu că odraslele lor sunt pe mâini bune. Iar siguranţa ar trebui să fie garantată măcar de sutele de euro pe care le plătesc pentru ca, la finalul orelor de la școală, copiii să ajungă la un after school.
Copiii par resemnaţi. S-au obişnuit că la finalul orelor de la şcoală, pe drumul spre after school, locul unora dintre ei este în portbagajul microbuzului şcolar. Dacă sunt prea mulţi stau în picioare. Uneori au norocul să stea aşezaţi pe ghiozdane. Imaginile au fost surprinse în lunile aprilie şi mai. În iunie, o echipă Digi24 i-a filmat pe copiii care se joacă în portbagaj, în timp ce microbuzul aşteaptă culoarea verde a semaforului.
În timp ce şoferul caută scuze, directoarea grădiniţei pune lucrurile în ordine.
"Păi dumneavoastră ce vedeţi anormal? Copiii sunt aduşi în regulă. Sunt trei maşini la dispoziţie pentru grădiniţa aceasta. În această grădiniţă copiii sunt în cea mai mare siguranţă", le-a răspuns directoarea reporterilor.
"Nu e normal, cum să fie normal?! În portbagaj? Dar poate părinţii nici nu văd aşa ceva. Dacă sunt de dimineaţă, când pleacă la 8 şi vin seara la 8:30, normal că nu văd. Habar nu am", a spus un părinte.
Şi, în timp ce părinţii dezbat problema, managerul grădiniţei susţine că doar transportul filmat de echipa Digi24 a încălcat legea. De vină ar fi copiii, iar şoferul va plăti.
"Noi ştim pentru ziua următoare câţi copii trebuie să luăm de la şcoală. Reporter: Care a fost explicația șoferului? Explicaţia lui a fost că au mai venit 4 copii în plus. O să îi reziliem contractul. O să angajăm un alt şofer", a declarat Valentin Zaharia, managerul grădiniţei. Incidentul a ajuns până la urechile inspectorilor școlari.
"Sunt imagini supărătoare, tulburătoare pentru că este vorba de viaţa şi securitatea unor copii. Este un semnal de alarmă. Va trebui să vedem care este statutul clar al acestor aşa-zise after school-uri", a declarat Marian Banu, adjunct al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.
Şi mai ciudat este faptul că cei mici sunt plimbaţi astfel chiar sub ochii poliţiştilor. O secţie este la 5 paşi distanţă de locul în care copiii sunt înghesuiţi în portbagaj. Am cerut şi o reacţie de la oamenii legii. Răspunsul biroului de presă este la fel de surprinzător. Nu au cum să se autosesizeze și pot să intervină doar în situația în care se întâmplă o tragedie.