Punerea în executare a deciziei de demolare a fost suspendată, pentru a permite părților să ajungă la un acord în fața unui mediator. Deși s-au întâlnit de numeroase ori, reprezentanții administrației locale și proprietarul care și-a câștigat titlul în instanță acum patru ani nu au convenit asupra unui schimb de terenuri. Discuția ar putea fi reluată de consilierii locali la următoare ședință, din luna octombrie.
Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis, în anul 2009, să fie demolată o biserică şi o grădiniţă din municipiul reședință de județ, pentru ca terenul pe care sunt construite să fie retrocedat proprietarului. Procesul s-a încheiat după mai mulți ani, iar acum primarul vrea să negocieze. Încearcă să îi ofere celui în drept pământ în altă zonă a oraşului. Proprietarul nu pare dispus să accepte schimbul, pentru că terenul lui este într-o zonă bună, iar autorităţile vor să îl despăgubească mai la marginea Iaşiului.
Constantin Iancu este proprietarul terenului de două mii de metri pătraţi a obţinut titlul de proprietate acum patru ani.
„Acel titlu de proprietate a fost ignorat de către vecini, care era Biserica Sfânta Vineri, care se înfiinţase în 90 şi de către grădiniţa învecinată”, explică Constantin Iancu, proprietarul terenului.
Biserica şi grădiniţa de stat s-au extins pe terenul bărbatului, drept pentru care proprietarul a cerut despăgubiri Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
„Mi s-a promis că va fi cumpărat terenul ocupat, promiţând ca să-mi dea banii, practic a recunoscut culpa, era culpa demonstrată”, spune Constantin Iancu.
Cum au trecut aproape zece ani de la acea promisiune, proprietarul terenului a cerut în instanţă demolarea bisericii şi a grădiniţei. Acum, primarul încearcă o soluţie de de compromis.
„Noi am propus un teren la schimb, între timp am făcut un acord de mediere să dăm la schimb un teren astfel o să stingem tot conflictul apărut”, explică Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.
Preotul paroh şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu au dorit să comenteze situația.