Prima zi de școală a fost o probă a nervilor pentru șoferi și pasagerii lor. Traficul a fost foarte aglomerat luni dimineață cu sute de mii de părinți grăbindu-se să își ducă copiii la festivitatea de deschidere a anului școlar.
La Galaţi, pe străzile din apropierea şcolilor s-a circulat bară la bară.
Şoferii spun că semafoarele instalate la fiecare 100 de metri nu sunt sincronizate, astfel că trebuie să aştepte minute în şir culoarea verde.
„Ăsta este groaznic, deci în fiecare zi stau la el și eu sunt în întârziere, am plecat la fără un sfert de acasă și este 10”, a reclamat un șofer.
Autorităţile spun că au aşteptat prima zi de şcoală, când traficul este intens, pentru a vedea cât de efecient este noul sistem de semaforizare.
„E proba de foc astăzi, vom vedea cum se desfășoară lucrurile și în funcție de rezultatele sau ceea ce vom vedea că se desfășoară pe străzile Galațiului vom lua o decizie ulterioară”, a explicat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.
Oficialii spun că dacă sistemul inteligent nu va funcţiona aşa cum s-au aşteptat este posibil să revină la vechea semaforizare. Proiectul a costat peste 19 milioane de lei, bani europeni.
Aglomeraţie a fost şi pe străzile din centrul oraşului Cluj-Napoca, unde sunt multe instituţii de învăţământ.
„Cumplit. Greu, foarte greu. Nu avem loc de parcare, de zece minute ne învârtim să găsim un loc de parcare. Vom întârzia inevitabil”, a spus un alt părinte.
Pe străzile din Oradea, 20 de poliţişti au încercat să dirijeze traficul.
De asemenea, pe taximetrişti, traficul aglomerat i-a făcut să piardă şi clienţi.
Pentru a evita haosul din trafic, mulţi părinţi au învăţat din experienţa anilor trecuţi şi au mers la şcoală pe jos.