Dacă mergeţi în vacanţă prin Europa şi intraţi în magazine ca să vă cumpăraţi haine „din străinătate” cu nume celebre, aveţi şanse mari să luaţi marfă românească. Zara, Bershka, H&M, Massimo Dutti cos creaţiile care iau ochii la Caracal. La singura fabrică serioasă din oraşul de care toată lumea râde. Fabrica are, de altfel, tradiţie. Lucrează de 45 de ani şi niciodată nu a trimis marfă la noi în ţară. Doar la export, relatează Digi24.
Caracal, judeţul Olt. 30.000 de locuitori înfruntă glumele despre oraşul lor cu un zâmbet superior. Ştiu că fabrica lor contribuie la o cifră de afaceri uriaşă: aproape un miliard şi jumătate de euro pe an. Atât adună clienţii lor: H&M şi grupul din care fac parte Zara, Bershka şi Massimo Dutti.
Istoria fabricii de confecţii de la Caracal nu a fost mereu atât de strălucitoare, chiar dacă a lucrat mereu doar pentru străinătate. 2.500 de oameni munceau acolo în vremea comunismului şi, ironia sorţii, lucrau pentru două mari puteri, aflate în rivalitate.
„Articole de lenjerie pentru ţările URSS şi treninguri pentru America”, spune Iuliana Tihon Dinoiu - manager Romaniţa Caracal.
Vremurile s-au schimbat şi acum lucrează jumătate din angajaţii de dinainte de 1989, care produc totuşi de două ori mai mult.
„Am trecut la produse foarte complicate, pentru firme de renume şi firme care vând produse foarte scumpe”, afirmă Tatiana Coţovanu - director tehnic, Romaniţa Caracal .
Fabrica Romaniţa are 45 de ani. Ana Neacşu are 60 şi o ştie încă din primul an de viaţă. A crescut odată cu fabrica, iar acum instruieşte tinerele care vin să lucreze aici.
„Pe o linie de producţie avem 560 de rochiţe la Masimo Dutti. Dar sunt şi producţii o mie , 1100-1200 la John Adam”, spune Ana Neacşu, angajat.
Cea care a îmbrăcat fabrica Romaniţa în haine noi este Iuliana Tihon Dinoiu. De la o simplă angajată a ajuns specialist, apoi manager general. După Revoluţie a avut intuiţia schimbărilor şi a refăcut total lista de clienţi.
„Am trecut la articole de îmbrcăcăminte care, sigur, sunt plătite mult mai bine, la clienţi tot mai pretenţioşi”,spune Iuliana Tihon Dinoiu, manager Romaniţa Caracal .
Exclamaţiile de încântare ale clienţilor din toată Europa depind de imaginaţia şi pasiunea unor angajate de la fabrica de la Caracal. Chiar dacă proiectarea modelelor se face pe calculator, tot ochiul unor doamne decide.
„Lucrăm pentru Massimo Dutti, sunt modele foarte grele, cu încadrări condiţionate, cum trebuie să fie modelul, toate bluzele să arate la fel, acelaşi aspect geometric, în rest, eu zic că m-am acomodat foarte bine în acest domeniu, spune Cristina Safta, şef Secţia Croi, Romaniţa Caracal.
Angajaţii fabricii de la Caracal ce îmbracă tinerii la modă din Europa se pot bucura de hainele la care lucrează doar dacă o cusătură nu iese perfect la vreo bluză sau pantalon. Atunci au voie să cumpere. Oamenii de acolo spun însă că foarte rar prind un asemenea chilipir, de care se lipsesc fericiţi doar ca să aibă mândria că lucrează perfect.