Ambasadorul SUA, Hans Klemm, afirmă,că susţine căsătoriile între persoane de acelaşi sex, „ca american”, având în vedere decizia Curţii Supreme din Statele Unite, dar fiecare ţară, inclusiv România, trebuie să ia propria decizie în acest sens, într-un interviu acordat News.ro. Ambasadorul american mai spune că a fost „încurajat” de afirmaţiile lui Klaus Iohannis pe această temă.
„Este un subiect sensibil. Aveţi dreptate, acum câţiva ani, în SUA Curtea Supremă a rezolvat cel puţin problema legală a căsătoriei între homosexuali, stabilind că este neconstituţional, ilegal, să negi căsătoriile civile cuplurilor de acelaşi sex. Prin urmare, ca american trebuie să susţin căsătoriile între homosexuali peste tot în lume”, a declarat Hans Klemm.
Ambasadorul a precizat însă că celelalte ţări trebuie să decidă singure care este calea pe care vor merge.
„În cele din urmă, ţările vor decide singure în privinţa legalităţii căsătoriilor gay, astfel încât acesta este un lucru pe care România va trebui să îl decidă, dar eu am fost foarte încurajat şi am găsit foarte convingătoare comentariile preşedintelui Iohannis la această problemă”, a precizat Hans Klemm.
Coaliţia pentru familie a obţinut recent avizul Curţii Constituţionale pentru modificare articolului 48 din Constituţie astfel încât să prevadă expres că familia este alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay. Tot Curtea Constituţională ar urma să se pronunţe în câteva zile asupra solicitării unui cuplu de homosexuali de a i se recunoaşte căsătoria oficiată în străinătate.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat ce părere are despre demersul modificării Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.
Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi cele ale ale premierului Dacian Cioloş, care a pledat pentru toleranţă şi pentru respectarea ideii de familie tradiţională, au provocat reacţii şi dezbateri inclusiv pe reţelele de socializare. Biserica şi Coaliţia pentru familie au criticat atitudinea preşedintelui. Argumentul unora dintre cei care se pronunţă în favoarea căsătoriilor gay a fost inclusiv acela că de multe ori în familia tradiţională au loc abuzuri şi agresiuni şi că abia acestea sunt blamabile.