Guvernul schimbă regimul alimentar al condamanţilor. Deţinuţii vor consuma mai puţine calorii. Nutriţioniştii vor stabili cum vor arăta cele trei mese pe zi după gratii. Este un proiect anunţat de ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi aprobat de Executiv. Scopul proiectului este reducerea cu peste un milion de euro a cheltuielilor Administraţiei Penitenciarelor.
-Ce aveţi la masă?
-Tocană de cartofi, ciorbă de fasole, salată de fasole verde de regim, tocăniţă pentru musulmani, vegetarieni, tocăniţă cu vită.
-Miroase bine. E bună? Aţi mâncat?
-Da.
Era ora prânzului la Penitenciarul Jilava! Imaginile au fost surprinse în urmă cu mai bine de jumătate de an. Deţinuţii erau încântaţi de meniu. Însă erau şi alţii total nemulţumiţi.
„Mâncare de cartofi cu cărniţă de porc, presupun, cu jumari. Asta se primeşte de obicei sau varză pe care nu o mănâncă nimeni. Aproape orice mâncare nu e bună. Nu are niciun gust. Punem noi condimente care să fie mâncarea mai bună”, spunea un deținut.
Ministerul Justiţiei vrea să schimbe radical dieta deţinuţilor. Tudorel Toader spune că mâncarea pe care o vor primi cei închişi va avea mai puţine calorii, dar va fi mai hrănitoare.
„Poate fi diversificat meniul. Poate fi diversificat şi în conţinutul lui îmbunătăţit. S-a ridicat valoarea normei de hrană”, a spus Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.
Până acum, un deţinut primea zilnic un meniu de 3.000 de calorii. Noul proiect prevede ca masa deţinuţilor să fie de aproximativ 2.200 de calorii pe zi. Deţinuţii care muncesc mai primesc 600 de calorii în plus. Schimbarea alimentaţiei se va face în funcţie de părerile nutriţioniştilor. Ministrul îşi propune să reducă cu aproape şapte milioane de lei pe an bugetul pentru alimentaţia condamnaţilor şi arestaţilor preventiv.
„Sunt instituţii care fac acorduri-cadru de aprovizionare şi le fac în februarie când preţurile sunt cele mai ridicate. Cumpără tot anul la nivelul din februarie când este foarte ridicat. Dacă cumpără salata în februarie are un preţ şi în vară are alt preţ”, spunea Tudorel Toader.
În închisorile din România sunt acum 27.000 de deţinuţi, cu mult peste numărul de locuri de cazare.