Drept compensaţie pentru creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze, Guvernul a aprobat majorarea venitului minim garantat şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei. Creşte de asemenea numărul celor care pot primi ajutoare sociale. Majorările intră în vigoare de la 1 iulie.
Venitul minim garantat creşte în două tranşe: cu 8,5% de la 1 iulie şi cu 4,5% de la începutul anului 2014. Mai exact, este o mărire de 26 de lei în medie, de la 191 la 217 lei. Simultan sporeşte şi numărul beneficiarilor cu aproape 100.000 de familii – de la 214.000 familii, la 307.000 familii.
Vor creşte şi alocaţiile pentru susţinerea familiei, în medie, cu 30%. Guvernanţii au ridicat şi plafonul de venit până la care poate fi acordată această alocaţie - de la 370 la 530 de lei pe membru de familie.
Cele două măsuri fac parte din programul de susţinere a persoanelor cu venituri mici, în contextul liberalizării pieţei de energie. O consecinţă a acestui proces va fi creşterea cu 8% a preţului gazelor de la 1 iulie.
Efortul financiar al acestui pachet social va cădea pe umerii companiilor de profil.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, crede că măsura este „absolut necesară”: „Care a fost logica: liberalizăm preţul gazelor şi al energiei pentru a ne alătura normelor Uniunii Europene, însă taxăm companiile energetice pentru profitul suplimentar pe care îl realizează prin liberalizarea pieţei energiei, şi o parte din taxă se duce în subvenţii directe către clienţii vulnerabili”, a spus oficialul.
Suplimentarea acestor ajutoare va costa statul român 200 de milioane de lei doar pentru a doua jumătate a acestui an.