Autorităţile spun că termocentralele vor plăti pentru combustibil cu 26% mai mult decât iarna trecută, iar asta înseamnă o scumpire cu 18 puncte procentuale. Şi dacă gerul ne loveşte din nou, o familie compusă din 3 persoane care stă într-un apartament cu 3 camere din Bucureşti, ar putea plăti 200 de lei pentru fiecare gigacalorie, în loc de 170 de lei ca până acum.
În ultimii trei ani, Primăria Capitalei a subvenţionat preţul încălzirii, iar facturile la întreţinere au fost mai mari doar dacă era foarte ger. Dacă temperaturile extreme se repetă, ar duce la plăţi cu 60 de lei mai mari pentru încălzire şi apă caldă.
Până la sfârşitul lui septembrie, în depozitele termocentralelor trebuie înmagazinate peste 160.000 de tone de păcură. Acest combustibil poate înlocui gazul natural când presiunea metanului scade din cauza temperaturilor mici, însă este mai scump decât metanul şi poluează mai mult.
Specialiştii spun că în plin an electoral, primarii vor încerca să nu scumpească energia termică, dar astfel vor pune pe butuci companiile de stat.
„Practic asta se traduce în arierate. Adică RADET rămâne cu datorii faţă de ELCEN, iar ELCEN rămâne cu datorii către Romgaz: nu-şi plăteşte gazul pe care l-a primit ca să producă energie termică”, explică Otilia Nuţu, expert în energie.
În plus, dacă estimările privind creşterea preţurilor şi a consumului vor fi trecute şi în facturile la energie electrică, acestea ar putea creşte cu aproximativ 15 lei la o factură de 100 de lei, din toamnă şi până la primăvară, când se mai încălzeşte.