Localnică: „Am casă în cartierul nou, cu loturi de la Primărie, nu pot să deschid geamul! Indiferent de oră miroase îngrozitor, nu poţi să deschizi să aeriseşti!”.
Aşa sună toate reclamaţiile trimise de câţiva ani autorităţilor. Acum, comisarii Gărzii de Mediu au găsit sursa mirosului care ajunge în cartierele Pajura şi Bucureştii Noi, precum şi în localităţile Chiajna şi Chitila. Gunoiul din depozitul Iridex nu e bine acoperit, ba chiar, în unele locuri, iese la suprafaţă şi se descompune.
Bogdan Trif, comisar şef Garda de Mediu: „Cele cinci celule vor fi acoperite cu strat de pământ la 50 de centimetri. Diminuarea zonei active de depozitare la 2500, este o cerinţă obligatorie pe care trebuie să o facă foarte rapid, etanşeizarea puţurilor de captare a gazului din subteran, stoparea scurgerilor”.
Sunt doar o parte din cele 21 de măsuri impuse de Garda de Mediu, pe care reprezentanţii depozitului au termen fix ca să le remedieze.
Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului: „Operatorului i se dau 60 de zile, deci Iridex are la dispoziţie pentru a remedia toate aceste deficienţe termenul legal de 60 de zile. Daca nu, Garda de Mediu suspendă autorizaţia integrată de mediu, care practic presupune încetarea activităţii acestui agent economic”.
De cealaltă parte, administratorul depozitului de deşeuri spune că a făcut deja tot ce i s-a cerut.
Liviu Birău, directorul gropii de gunoi Iridex: „Au venit cu nasurile lor calibrate după nu ştiu ce standard, nu au avut niciun fel de aparat de măsură. 23 00 au constat că am acoperit cu 15- 20 de cm de pământ, aşa cum dispuseseră o măsură în luna aprilie, şi în luna august, nu a mai fost bună măsura, ne-au pus să acoperim până la 50 de centimetri”.
Şefii gropii de gunoi au primit în ultimii ani multe amezi, de peste o jumătate de miliard de lei. Pe toate le-au contestat în instanţă. În urma ultimului control au mai primit o amendă, de 100 de mii de lei.