Pompierii, medici şi poliţiştii au venit într-un suflet la un bloc de locuinţe din Rovinari, după un apel disperat la 112. „A sesizat că cei doi copii sunt mai agitați, fetiţa acuzând cefalee şi greaţă”, a spus medicul Diana Pătrăşcoiu.
În clădire era un puternic miros de gaz, care provenea dintr-o garsonieră unde trăiau un bărbat şi cei şase copii, cu vârste între unul şi şapte ani. Poliţiştii şi vecinii au spart uşa locuinţei, dar toţi cei dinăuntru erau fără suflare.
„Erau împrăștiați și pe jos doi și el era în baie, l-am scos din cadă, făcea baie, și copiii erau împrăștiați doi pe canapea, pe fotoliu, unu era dupa fotoliu, aia mică de tot era pe un fotoliu”, a spus un martor.
Reprezentanţii companiei de gaze spun altceva. „Ultima revizie a fost facută în urmă cu cinci luni, s-au găsit aparate, e vorba de un boiler și de un convector care nu erau conforme regulilor tehnice de funcționare, ele au fost blindate pentru remediere. Se pare că proprietarul a recurs la niște lucrări proprii, niste improvizații, cu furtune și asta a avut un rezultat tragic”, a spus Nicolae Dordea, director comercializare al companiei de gaze.
Aproape 23 de mii de români, care au făcut greşeli similare, au fost sancţionaţi de pompieri în 2013. An în care valoarea amenzilor aplicate pentru deficienţe la instalaţiile de gaze a fost de peste 24 de milioane de lei. Iată ce reguli trebuie să respectaţi, pentru nu vă pune în pericol portofelul, dar mai ales viaţa.
La montarea centralei trebuie să se țină cont de mai multe reguli. Aceasta trebuie să fie amplasată pe peretele exterior al încăperii iar camera în care se află centrala trebuie neaparat să aibă fereastră.
„Clientul trebuie să aibă dosar autorizat de gaze, execuția să fie de o firma autorizată pe lucrari de gaze, iar montajul la fel trebuie făcut de cineva autorizat”, a spus Liviu Mitu, inginer firma montaj centrale.