Preşedintele cere parlamentarilor să facă mai clară legea care permite datornicilor să scape de creditul imobiliar dacă predau băncii locuinţa cumpărată cu bani împrumutaţi.
,,Terminologia neclară, necorelarea cu legislația în vigoare şi crearea unor situații de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ”, a explicat şeful statului pe Facebook.
„Eu apreciez foarte tare poziția echilibrată a președintelui României. A spus că este o lege binevenită. Eu nu am văzut ca președintele României să preia nimic din ce preiau băncile. Nu este nici o lege antinațională, nici o lege anti economică, nici neconstituțională”, a spus deputatul Daniel Zamfir, deputat PNL.
Avocatul Gheorghe Piperea, care a câştigat câteva procese de răsunet împotriva băncilor, susține însă că legea are prevederi clare şi îndepărtează temerile că de ea ar putea profita dezvoltatorii imobiliari care s-au împrumutat ca să ridice blocuri.
„Vorbește despre o persoană fizică, iar persoană fizică este considerată în toată legislația noastră și cea europeană, consumator. Consumatorul este inversul profesionistului, comerciantului”, a argumentat avocatul Gheorghe Piperea.
În cererea de reexaminare se atrage atenția că garantul poate cere darea în plată. Lucru periculos și pentru românii de bună-crediță care își plătesc creditele la timp.
„S-a înțeles greșit! Inițiativa dării în plată nu aparține niciodată codebitorului, fideiusorului, garantului. Inițiativa dării în plată aparține debitorului principal”, a adăugat avocatul.
În Parlament, discuțiile se vor relua din sesiunea următoare pentru că aleșii intră în vacanță.
„Cel mai rapid la Senat ar putea intra marţi dacă în Biroul Permanent de luni ajunge la repartizare această reexaminare. Pe urmă, în prima lună din sesiunea viitoare se trimite la deputaţi”, a spus Viorel Arcaș, președintele comisiei buget-finanțe din Senat.
Pe același subiect