1.500 de lampioane lansate de copii şi adolescenţi au luminat aseară cerul la Galaţi. Oraşul a fost gazda unui festival urban cu un mesaj special. Voluntari, autorităţi, academicieni şi vedete îi îndeamnă pe tineri să spună NU drogurilor. Manifestările au avut loc în ajunul Zilei internaţionale împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri.
Cerul s-a umplut de lampioane la Galaţi, în momentul de vârf al festivalului de sport şi artă urbană Street Galfest. Lansarea celor 1.500 de lampioane a fost aşteptată de toată lumea.
Sub sloganul „Artă contra droguri”, mii de tineri s-au implicat în activităţile din cadrul festivalului: turnee de baschet trei la trei, partide de fotbal, spectacole pentru copii şi concerte. „No Drugs Revolution” este un program de luptă antidrog derulat de CIADO România.
„Într-adevăr, sunt activităţi care îi mai trag din faţa calculatoarelor, din faţa altor tentaţii din astea moderne”, spune un participant.
„Să reţineţi un singur lucru: drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase! Voi, tinerii, sunteţi obligaţi să vă faceţi propriile programe şi proiecte şi să le propuneţi administraţiei publice locale şi să vă susţină proiectele. Distracţie maximă fără droguri!”, a spus Gigel Lazăr, preşedinte executiv CIADO România.
În lupta antidrog sunt necesare suportul financiar al autorităţilor publice şi sprijinul societăţii civile. De aceea, CIADO a organizat şi o conferinţă la care au participat oficiali ai administraţiilor locale din Moldova, Muntenia şi Dobrogea, reprezentanţi ai Bisericii şi tineri.
„Consumul de droguri este o pacoste a umanităţii. Nu e un fenomen local, nu e un fenomen medical, nici juridic, e un fenomen antropologic. Organizăm programe de preocupare pentru copii, organizăm propagandă şi organizăm programe în care vrem să mobilizăm opinia publică”, spune Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, preşedinte CIADO România.
„Cred că administraţia locală ar trebui să se implice din ce în ce mai activ în campanii de educare a populaţiei”, spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.
La Galaţi, cei mai mulţi consumatori de droguri au vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani. Veste bună este că anul trecut, în Brăila, Vrancea şi Galaţi numărul consumatorilor de stupefiante ajunşi în stare gravă la spital a scăzut la jumătate sau chiar mai mult.